Следвайте ни

Само 14 процента активност на изборите за Сенат в Египет

viber icon

Избирателната активност на вота за новосъздадения Сенат в Египет е била едва 14 процента, предаде ДПА.

Само 8 милиона от общо над 62 милиона регистрирани гласоподаватели са се явили на изборите на 11 и 12 август да дадат в гласа си за членове на втората камара на парламента. Тези данни бяха потвърдени от началника на Националната избирателна служба Лашин Ибрахим.

Съветът на сенаторите, съвещателен орган без законодателни пълномощия, създаден чрез промени в конституцията миналата година, ще включва 200 излъчени чрез избори членове и 100 души, назначени от президента, отбеляза Ройтерс.


Сто седемдесет и четири от тези 200 места бяха спечелени от независими кандидати и съюз от политически партии, смятани за лоялисти на правителството. Останалите 26 места ще бъдат разпределени след балотаж идния месец.

Приетите миналата година изменения в конституцията позволиха също така на президента Абдел Фатах ас Сиси, дошъл на власт през 2014 г., да остане на поста по-дълго от предвиденото. Вторият му мандат бе удължен от 4 на 6 години и му бе дадено право да се кандидатира за още един 6-годишен мандат, което означава, че може да остане на власт до 2030 г.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?