49

Сълзотворен газ и 37 арестувани на годишнина от протестите в парка Гези в Истанбул

Истанбулската полиция се намеси със сълзотворен газ срещу отбелязването на 10-ата годишнина от протестите в парка Гези. Демонстрацията бе организирана от Турската комунистическа партия (ТКП) на булевард Истиклял в истанбулския квартал Бейоглу.

Полицейски екипи, които взеха мерки за сигурност в региона, се намесиха в групата, която искаше да отиде на площад Таксим и не се разпръснаха въпреки предупрежденията. Силите на реда задържаха 37 членове на партията.

TKP заяви: „Ние сме заедно на мястото, където започна нашата почтена съпротива преди 10 години, когато милиони излязоха на улицата срещу реакционното правителство на Партията на справедливостта и развитието (ПСР)." 

Членовете на TKP окачиха плакат с надпис „Не се подчинявайте“ върху търговски център на бул. Истиклял. Афиш със същия вид бе закачен преди 10 години на фасадата на културния център Ататюрк на площад Таксим. 

Протестите в парка Гези първоначално започнаха в Истанбул през май 2013 г. като реакция на плановете на управляващата ПСР, която имаше за цел да построи копие на османски казарми върху една от малкото останали зелени площи в града - парка Гези, до площад Таксим. По-късно протестите прераснаха в общонационални и се разпространиха в други градове. Протестиращите бяха изправени пред изключително полицейско насилие и осем цивилни загинаха. 

Днес активисти от гражданското общество остават в ареста по обвинения в „опит за сваляне на правителството на Република Турция“ и „финансиране на протестите в парка Гези“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?