71

Сагата с протестите в парка "Гези": Турски съд гледа дело срещу 52-ма

Съдът в Истанбул гледа вчера дело срещу 52-ма души по обвинения в опит за сваляне на конституционния ред чрез протестите в парка Гези през 2013 г.

Журналистът Джан Дюндар и актьорът Мехмет Али Алабора, които са в изгнание в чужбина, също са съдени задочно в 13-ия върховен наказателен съд в Истанбул.  Турският съд реши да удължи задържането на бизнесмена Осман Кавала който е зад решетките в продължение на четири години без присъда. Съдът назначи следващо ново заседание за 21 февруари.

Правителството на Турция обвинява Кавала и други обществени фигури в участие в протестите в парка Гези, които се превърнаха от демонстрация в центъра на Истанбул заради застрашено от застрояване зелено пространство, до общонационален протест срещу властта.

Няколко лидери на групата Чаршъ, клуб на привържениците на истанбулския футболен отбор Бешикташ, също са сред обвиняемите, след като две отделни дела бяха комбинирани през август.

Европейският съд по правата на човека, политическите лидери на Европейския съюз и САЩ призоваха Турция да освободи Кавала от затвора. На 27 ноември съдът в Истанбул разпореди продължаването на ареста му. 64-годишният Кавала заяви през октомври, че не вярва процесът да е справедлив.

Кавала и осем други, за които се твърди, че са организирали протестите, бяха оправдани по всички обвинения през февруари 2020 г. Но апелативният съд отмени това решение в началото на миналата година, което доведе до възобновяване на делото през май.

Кавала също е съден за предполагаемото му участие в опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г. В този случай той е обвинен в сътрудничество с намиращия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен при опита за пуч. Всички обвиняеми отричат ​​обвиненията.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа заяви, че Турция трябва да освободи Кавала. Организацията даде на Турция срок до сряда или да освободи Кавала, или да „представи в кратка форма“ обяснение за задържането му. Базираният в Страсбург орган по правата може да реши на 2 февруари да приложи санкции срещу Анкара. Така Турция  може да загуби правото на глас или дори да бъде изгонена от паневропейския орган за правата, към който е член от 1950 г.

На изслушванията в съда вчера присъстваха генералните консули на Франция, Италия, Белгия и Швеция, заместник-секретарят на посланика на Европейския съюз в Турция и членове на консулствата на САЩ и Норвегия.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?