4020

Сагата приключи, но какво предстои: Доналд Тръмп е първият осъден бивш президент на САЩ

Доналд Тръмп стана вчера първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление, когато съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 година, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.  

След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати. За всяка присъда се изисква единодушие.

Присъдата потапя САЩ в неизследвана територия преди президентските избори на 5 ноември, когато Тръмп, кандидатът на Републиканската партия, ще се опита да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън.

Почти сигурното обжалване на историческата осъдителна присъда на Доналд Тръмп по делото за пари срещу мълчание в Ню Йорк вероятно ще се фокусира върху пикантните показания на порнозвездата Сторми Даниълс за нейното предполагаемо сексуално общуване с бившия американски президент, предаде Ройтерс, като се позова на твърдения на правни експерти.

Според експертите защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи, но Тръмп ще бъде изправен пред продължителна неизвестност.

Малко вероятно е каквото и да било обжалване на присъдата да бъде решено преди президентските избори на 5 ноември, когато Тръмп, кандидатът на републиканците за президент, ще трябва да се изправи срещу президента демократ Джо Байдън.

Дванадесет съдебни заседатели признаха Тръмп за виновен за фалшифициране на документи, за да прикрие изплатените от бившия му адвокат Майкъл Коен 130 000 долара на Сторми Даниълс срещу нейното мълчание преди изборите през 2016 г. относно предполагаемото сексуално общуване през 2006 година.

За да спечели при обжалването, 77-годишният Тръмп ще трябва да докаже, че съдията по делото Хуан Мерчан е допуснал съществени грешки при ръководенето на съдебния процес.

"Осъден престъпник или не, Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците за президент", каза говорителят на кампанията Тайлър.

Байдън, който в момента е в Рехобът Бийч в родния си щат Делауер със семейството си, няма публични прояви до края на деня.

Белият дом на президента Бъйдън предпочете да каже малко след присъдата. "Уважаваме върховенството на закона и нямаме допълнителни коментари", заяви говорителят на Белия дом Иън Самс.

"Това беше позор. Това беше манипулиран процес, ръководен от противоречив съдия, който е корумпиран", заяви бившият американски президент Доналд Тръмп след произнасянето на присъдата. "Ще продължим да се борим. Ще се борим до края и ще победим ... Истинската присъда ще бъде 5 ноември, от народа. Те знаят какво се случи тук. Аз съм много невинен човек", заключи Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън заяви: "Днес е срамен ден в американската история".

Социологическите проучвания показват, че присъдата може да изложи Тръмп на известна опасност при избори, които могат да бъдат решени само с няколко десетки хиляди гласа в някои щати, където се водят битки, отбелязва Ройтерс.

Но стратези на предизборната кампания твърдят, че заплахата за Тръмп може да е преувеличена.

"Винаги съм подозирал, че избирателите, които казват, че "ще трябва да преосмислят, ако той бъде осъден за престъпление" се преструват, че са рационални и дълбокомислени, а в действителност все пак ще гласуват за него", каза Джими Сийгъл, стратег на демократите. "Затова не мисля, че това ще има голям ефект", заключи той.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?