Следвайте ни

Съдят шестима души в САЩ за "родилен туризъм" от Турция

viber icon

Шестима души са обвинени в американския федерален съд в сряда за измама от 2,1 милиона долара на американски здравен фонд Medicaid и вземане на 750 000 долара от бременни жени от Турция, които искат да родят в САЩ, съобщават американски медии.

Прокурорите в Ню Йорк обвиниха подсъдимите за провеждане на операция за „родилен туризъм“ в Лонг Айлънд, организирала пътуването на турски жени, които са родили 119 бебета от 2017 г. насам.

"Схемата улеснявала бременните турски жени с измама да влизат в Съединените щати, използвайки туристически и бизнес визи, за да раждат, така че децата им да получат гражданство и медицински обезщетения по първородство", се казва в изявление на източния окръг на Ню Йорк.

От шестимата конспиратори Ибрахим Аксакал е лидер на групата, а Енес Бурак Чакироглу, Сара Каплан Фиордалиса Марте и Едгар Родригес са обвинени в заговор за извършване на измами с визи и здравни грижи, както и пране на пари. Петима от обвиняемите бяха арестувани в сряда сутринта, но един заподозрян остава на свобода.

Прокурорите добавиха, че разходите за ражданията са фактурирани на държавата, струвайки на Medicaid 2,1 милиона долара.

„Използвайки интернет реклами, подсъдимите извършили международна измама, която вербува жени, които им плащали солидни суми, за да влязат в Съединените щати под различни причини, но крайната им цел е било раждане там. 

Обвиняемите са спомагали за незаконно получаване на гражданство и в крайна сметка американският данъкоплатец е ощетен с 2,1 милиона долара “, каза прокурорът.

Таксата от 7500 долара на човек  покривала почти всички разходи, включително транспорт, медицински грижи след раждането и помощ в гражданството на детето. Според съобщенията обвиняемите са изисквали от майките да крият бременността си, до пътуването.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?