3906

Съдят Нидерландия за миграционно споразумение за екстрадиране на бежанци в Турция

Правозащитни организации заведоха дело срещу холандската държава заради Споразумението за обратно приемане на бежанци, подписано между Турция и Европейския съюз (ЕС) през 2016 г.

В петицията се твърди, че поради споразумението, сключено с Турция по време на холандското председателство на ЕС, десетки хиляди бежанци са били блокирани при ужасни условия в лагери на гръцките острови и в други погранични страни, членки на ЕС.

DHA

Международните организации също обвиняват държавите-членки на ЕС, подписали споразумението, че "се опитват да избегнат отговорностите си съгласно международното право, като възлагат защитата на бежанците на Турция".

След обвиненията на неправителствени организации холандското правителство обяви през септември, че не поема отговорност за подписаното с Турция споразумение.

DHA

След това три правозащитни организации решиха да отнесат въпроса до съда.

Заведеното дело се основава на следните твърдения:

Холандската държава е действала неправомерно, като е подготвила, одобрила и приложила споразумението ЕС-Турция.

С това Нидерландия допринесе за една нечовешка ситуация.

DHA

Много предупреждения бяха пренебрегнати. Не е намерено решение за борба с нарушенията на човешките права в лагерите.

Холандското правителство се противопостави на прехвърлянето на хора от островите в континентална Гърция.

Според организациите ищци Нидерландия е нарушила международните закони и законодателството на ЕС поради споразумението, което е подписала като мандатно председателство на ЕС.

Според три организации Нидерландия е подписала споразумение, което ще има непростими последици за хиляди хора и деца, знаейки вредните му последици. Този процес подкопава глобалната система за защита на бежанците и се превръща в опасен прецедент за други подобни споразумения.

В петицията се напомня, че в рамките на споразумението Турция обеща да вземе мерки, за да попречи на бежанците да отидат в Европа.

DHA

В замяна беше посочено, че ЕС е превел 6 млрд. евро през 2016 г. и 3 млрд. евро през 2021 г. в подкрепа на бежанците, които остават в Турция.

Според организации, които подчертават, че ситуацията на гръцките острови е излязла извън контрол малко след подписването на споразумението, повече от 20 хиляди души са били настанени в лагер за 2 800 души на остров Лесбос.

Бежанците бяха принудени да останат в опасни и мръсни лагери, в които липсваше храна, подслон, медицински и санитарни съоръжения.

Организациите заявиха, че 8 години след споразумението условията са се променили малко и лагерите са превърнати в затворени центрове със строги мерки за сигурност и условия на задържане.

DHA

Организациите ищци искат Нидерландия да поеме отговорност за последствията от споразумението и да положи необходимите усилия за прекратяване на нарушенията на човешките права.

Споразумението, подписано между ЕС и Турция на 18 март 2016 г., имаше за цел да сложи край на незаконната масова миграция от Турция към Гърция и Европа.

Споразумението също така предвижда имигрантите, които преминават незаконно в Гърция, да бъдат връщани обратно в Турция, за да се предотврати притока на бежанци към Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Новото име на Холандия=Нидерландия -ОК

Новото име на Холандия=Нидерландия -ОК

25.04.2024 | 15:23

Защо Турция,а не - Тюркийе?!?

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?