1553

Съдия номер 1 на Гърция: Свободен достъп до плажовете! Не са за печалба

Председателят на Върховния съд Йоанна Клапа се произнесе в събота по въпроса за широко разпространените нарушения на зонирането и околната среда по плажовете и крайбрежията на страната. Дамата призова съдебните органи да се погрижат за справедливостта по този въпрос, който това лято беше на преден план в новините, пише "Та Неа".

По-конкретно, Клапа публикува спешно съобщение, адресирано до председателите на всички първоинстанционни съдилища в страната, в което ги призовава да обърнат специално внимание на всички дела от този характер, които постъпват при тях.

Тяхно задължение, каза тя, е да "отстояват принципа на върховенството на закона и да защитават обществения интерес и благосъстоянието на обществото като цяло".

"Според Конституцията плажовете и морският бряг са публична и не са предмет на сделка и общинска собственос".

Основното им предназначение като обща собственост е свободният и безпрепятствен достъп на гражданите до тях, както и комуникацията между сушата и морето, езерото или реката", се казва в изявлението на Върховния съд.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Абе

Абе

21.08.2023 | 07:16

Какво е това у нас, защо се дават на "концесия", защо няма наистина свободен достъп до природните дадености, стига с тези мутренски концесии. Защо не дадат и планините на концесия и цялата ни държава. Ето затова в Гърция се живее и диша по леко, защото има мислещи политици и дори магистрати, а тук какво, ако може да ти стъжнят живота на макс. Бензини и всичко пак на макс, е разбира се и вдигане на заплати на държавни чиновници та да е тихо и да не вдигат шум. Другите да го духат, както каза един политик.

Отговори
4 0
Варна

Варна

20.08.2023 | 22:20

В България плажа е частен. Строят,заграждат и обикновения човек да го д... ха

Отговори
9 0
Плажове

Плажове

20.08.2023 | 20:00

Да за Слънчев бряг, тези по туризма стига дрънкайте елате и вижте, барери и барери достъп никъде с кола за хора които не могат да ходят, а иначе свободни зани има ама да имаш здрави крака иначи плащаш паркинг и това е, като вземат тези наши разбирачи да говорят човек започва да си мисли че тези хора въобще не знаят какво говорят, сякаш някой друг им го е написал

Отговори
12 2
Кирчо

Кирчо

20.08.2023 | 19:06

Тиквата подари на Маргините целия Слънчак

Отговори
17 1
Мразим евроджендърите

Мразим евроджендърите

20.08.2023 | 18:21

За разлика от тука, където бетонираха всичко и искат пари за въздух! Ама Гърция е държава, а не една колония където се изхождат всички евролиберали и пеераси.

Отговори
27 4
Реалист

Реалист

20.08.2023 | 23:31

Тя е такава, защото народът й не го позволява, докато тук само пишем, но на улицата никой не излиза!

Отговори
13 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?