46

С въвеждането на едно зарядно за всички мобилни телефони: Европа спечели първия рунд срещу Apple

По-рано през седмицата Европейският парламент гласува с голямо мнозинство в подкрепа на ново законодателство, което в крайна сметка ще изисква всички мобилни телефони, продавани в ЕС, да използват USB-C порт за кабелно зареждане.

Предложените правила, по които законодателите постигнаха първоначално споразумение, означават, че Apple вероятно ще трябва да премахне ​използвания в момента Lightning конектор от своите телефони и да премине към USB-C, ако иска да продължи да ги продава в един от своите най-доходоносните световни пазари.

Целта на ЕС е да намали електронните отпадъци. Американската компания пък е недоволна, защото - според данните от 2020 година, около 3% от приходите идват точно от кабели с Lightning порт, използван единствено от Apple. Ако повече устройства са оперативно съвместими с едни и същи кабели, тогава ЕС смята, че по-малко електронни устройства и зарядни ще бъдат изхвърлени. Според нейните оценки

всяка година 11 хил. тона изхвърлени и неизползвани зарядни устройства се озовават на сметищата

в страните членки. Друг съществен мотив на регулаторите в Брюксел е свързан с разходите на потребителите.

Новите правила на ЕС - които технически представляват изменение на неговата Директива за радиооборудване - все още предстои да бъдат официално одобрени. Въпреки че бяха одобрени от парламента на блока, законодателството за общите зарядни устройства все още трябва да бъде подписано от Съвета на ЕС и публикувано в официалния вестник на ЕС. ​20 дни след тази дата, решението официално влиза в сила.

Но дори и след като това се случи, компании като Apple ще имат двегодишен гратисен период, който е предназначен да улесни прехода към единния USB-C стандарт. Според прессъобщението на Европейския парламент това означава, че

правилата вероятно ще влязат в сила до края на 2024 година

или дори от началото на 2025 г. Те ще се прилагат в цялата индустрия, независимо от производителя. Но ​практически единственият голям производител на смартфони, който все още не е преминал към USB-C,​ е Apple.

Според експертите, това значи, че първият смартфон на Apple без Lightning порт ще се бъде iPhone 16, чиято премиера ще бъде по същото време, когато правилата влязат в сила през края на 2024 година. Възможно е ​компанията да направи промяната по-рано, но настоящите правила предполагат, че технически няма да се наложи. От Европейския парламент изрично посочват, че устройствата, които вече са на пазара, няма да се налага да бъдат изтеглени - така че ако Apple пусне iPhone с порт Lightning преди крайния срок, тя може да продължи да продава моделите си без USB-C.

Освен смартфоните, правилата ще се прилагат за всички видове електронни устройства,

включително таблети, слушалки, клавиатури и мишки,

което означава, че Apple също ще трябва да започне да предлага всичко - от слушалките AirPods до компютърната мишка Magic Mouse, с USB-C порт за кабелно зареждане. Лаптопите също са обхванати от законодателството, но им е даден малко по-дълъг период на прилагане, което означава, че няма да се налага да използват USB-C за кабелно зареждане до началото на 2026 г. 

Продуктовото законодателство на ЕС се прилага само за стоки, продавани в неговите държави членки, така че не може да принуди Apple да премине към USB-C за iPhone в останалата част на света или дори в съседните държави от континента, извън общото пространство. Това означава, че Apple може да ограничи своите USB-C iPhone до пазарите в ЕС, това обаче според анализите ще направи едно устройство с между 2,1 до 2,9 на сто по-скъпо за производство и доставка, така че експертите са категорични, че компанията със сигурност няма да предпочете този вариант.

Редица експерти и дори бивши служители на компанията обаче смятат, че Apple вече са

намерили вратичка, благодарение на която да не използват USB-C в своите телефони,

а вместо това може напълно да елиминира кабелния порт за зареждане. Правилата гласят, че телефоните трябва да използват USB-C за зареждане „доколкото могат да се презареждат чрез кабелно зареждане“, което оставя вратата отворена за Apple да премахне изцяло порта за кабелно зареждане и да предложи ​изцяло безкабелно зареждане. Това е нещо, което Bloomberg съобщи, че служителите на компанията са обсъждали ​на последната голяма среща на основните технологични отдели. 

Така Apple е на кръстопът. От една страна - компанията може да спечели много в технологичен план от преминаването към USB-C. През годините универсалният конектор беше надграден, за да поддържа все по-високи и по-високи скорости на трансфер на данни и зареждане, като най-новите спецификации позволяват до 240 W зареждане и 80 Gbps трансфер на данни. За разлика от тях, според съобщенията, най-новите iPhone имат 27 W за зареждане и само 480 Mbps за пренос на данни. Това е и причината, че Apple вече ​да използва USB-C в своята гама Mac и iPad.

Като патентован стандарт, Lightning даде на Apple безпрецедентен контрол върху пазара на аксесоари за своите телефони и това доведе до създаване на цял един нов пазар и сегмент на приходи за компанията. Когато Apple представи Lightning порта заедно с iPhone 5 през септември 2012 г., Фил Шилер го нарече „модерен конектор за следващото десетилетие“. Е, десетилетието току-що приключи и ЕС смята, че е време Apple да продължи напред.​

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
По-полека

По-полека

10.10.2022 | 04:50

Напоследък ЕС показва само че може да създава, а не да решава проблеми. А да не збравяме, че APLE e щатска компания, на която същия този съюз е безсилен... Тъй, че по-скромно с ЕС. Акушерката доказва, че може САМО да създава проблеми.

Отговори
1 1
Коментар

Коментар

09.10.2022 | 22:26

Най-странното е, че таблетите на Apple, айпадите иначе казано, са с USB-C, а телефоните им са с Lightning. Та ако имаш и телефон, и таблет, трябва да ползваш или различни периферии, или да търсиш адаптори, каквито компанията не предлага.

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?