46
Следвайте ни

С танци и концерти честват еврейското наследство в Турция

viber icon

С поредица от инициативи се отбелязват Европейските дни на еврейската култура в Истанбул. В мегаполиса се концентрира най-голямата част от еврейската общност в Турция 

Различни събития, включително лекции, изложби, символични сватби, танцови представления, концерти и обиколки, се проведоха в синагогата Неве Шалом и Музея на турските евреи на фондацията Quincentennial в града, където все още има значителна еврейска общност.

Докато някои посетители се радваха да слушат улични изпълнения на юдео-испански мелодии пред музея, мнозина посетиха различни синагоги в старите еврейски квартали на истанбулските квартали Галата и Балат. За деня бяха проведени и изложби и документални прожекции.

Изтъквайки жизнеността на еврейско-европейската култура и особено хилядолетното присъствие на евреите в метрополията, Нися Исман Алови, директор на музея, каза, че те организират туристически обиколки от 2016 г.

„За нас е много важно да обясним собствената си култура на тези посетители, особено като се има предвид 2600-годишното еврейско присъствие по тези земи“, каза Алови и добави, че те са „много доволни от приема“ на обиколките от посетителите.

Моис Габай, дългогодишен екскурзовод и писател за базирания в Истанбул еврейски седмичник Шалом, каза, че хората, които се включват в обиколките, научават за връзката между турската култура като цяло и тази на нейните еврейски жители, както и как тези райони трябва да бъде защитена.

В Егейския регион на Мала Азия са открити останки от еврейски селища още от 4 век пр.н.е.

В много градове по малоазийското егейско крайбрежие са открити руини от синагоги от 3 век пр.н.е. Следи от други еврейски паметници са открити край Бурса и по Егейското, Средиземноморското и Черноморското крайбрежие на Анадола. Бронзова колона, намерена в Анкара, известява за правата, които император Октавиан Август дал на евреите в Мала Азия.

По-късно Османската власт е много по-благоразположена към евреите от византийската. Османците активно насърчават еврейската имиграция към новата империя. С писмо изпратено до еврейските общности в Европа около 1454/69 г., Ицхак Сарфати (главен равин на Одрин) кани своите единоверци да напуснат християнските страни и да се заселят в Османската империя. Романьотите посрещат султан Мехмед II Завоевателя при превземането на Константинопол през 1453 г., като освободител. През 1470 г. евреи изгонени от Баварския крал Лудвиг Х, намират убежище в Османската империя.

Най-голямата група сред турските евреи са сефаради, изгонени от Испания и Португалия от Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски на 1 юли 1492 година.

През 1537 г. евреите изгонени от Апулия (Италия), след като областта попада под папски контрол, а през 1542 г. и изгонените от Бохемия от император Фердинанд намират убежище в Османската империя при Сюлейман Великолепни. 

Последно през 1881, 1891, 1897 и 1902 г. евреи спасяващи се антисемитските погроми в Русия са приети от Османската империя. 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?