Следвайте ни

С президентски указ Света София стана действаща джамия

viber icon

Днес следобед турският президент Реджеп Тайип Ердоган сложи точка на дискусиите относно бъдещето на Света София, като подписа указ с който обяви връщането на сградата под управлението на службата по вероизповеданията и отварянето ѝ като джамия. 


Това стана възможно, след като миналата седмица върховният административен съд отмени указ от 1934 г, според които катедралата Света София била обявена за музей. Официалното решение на съда се прокрадна в някои близки до властта медии преди два дни, а днес след официално подписания указ на президента, това става факт. 


Тази вечер точно в 20.53 се очаква официално обръщение към нацията на президентът Ердоган, като часът символизира годината 1453 когато е превзет Константинопол от Османската армия. 


Съдът заяви, че Света София е официално регистрирана като джамия в нотариалния акт. Съдът е констатирал, че решението за използването на постройката за друго освен джамия е незаконно. "Решението на кабинета от 1934 г. председателстван от Ататюрк, което прекратява използването му като джамия и го определя като музей, не отговаря на законите", се казва в съобщението.


Асоциацията на постоянните фондации за исторически артефакти и околна среда, неправителствена организация със седалище в Истанбул, подаде петиция в 10-та камара на Държавния съвет с искане за отмяна на решението за превръщането на Света София в музей, след като е била джамия за близо 500 души години. Съдът изслуша доводите на страните в съдебно заседание на 2 юли, преди да издаде своето решение.


В петицията се казва, че Света София е частна собственост на османския султан Мехмед II, който през 1453 г. превзе Истанбул и превърна религиозната структура в джамия.


Света София, един от най-важните обекти на историческото и културно наследство в света, е построен през шести век по време на управлението на Византийската империя и служи като седалище на Гръцката православна църква за около 900 години.

След завладяването на Константинопол през 1453 г. тя е преобразувана в имперска джамия.

Сградата е превърната в музей по време на строго светското еднопартийно управление през 1935 г.Докато някои групи отдавна настояват сградата, която смятат за мюсюлманско османско наследство, да бъде превърната обратно в джамия, други смятат, че обектът на световното наследство на ЮНЕСКО трябва да остане музей като символ на християнската и мюсюлманската солидарност.

Съединените щати, Русия и Гърция, заедно с ЮНЕСКО, изразиха остри възражения преди решението.


На фона на международните реакции относно статута на Света София, Анкара казва, че въпросът е вътрешно дело.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че обвиненията срещу Турция по отношение на Света София пряко са насочени към суверенитета на страната.


В някои кръгове имаше критики заради това, че миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео излезе с изявление, призоваващо турското правителство да запази статута си на музей.


Турският президент отбеляза, че в Турция има 435 църкви и синагоги, където християните и евреите могат да се молят.


Повторното отваряне на Истанбулската „Света София“ за молитви няма да я лиши от нейната идентичност, тъй като тя винаги ще принадлежи на световното историческо наследство, каза говорителят на президента на Турция Ибрахим Калин.

Отварянето на Света София за богомолци, няма да попречат на хората да я посещават, каза той и добави, че „Турция ще запази християнските икони там, както нашите предци запазиха всички християнски ценности“.


ЮНЕСКО, от другата страна, в четвъртък заяви, че трябва да бъде уведомен за всяка промяна в статута на Света София и промените може да трябва да бъдат прегледани от Комитета за световно наследство. От ЮНЕСКО припомниха, че Света София е в списъка на обектите на световното наследство като музей и като такъв има определени ангажименти и законови задължения. 

Михаел Гушев, кореспондент на "Марица". 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?