Следвайте ни

Китай строи най-големия пасивен жилищен комплекс в света

Въвеждането на климатично неутрални технологии е път за намаляване на консумацията на енергия

viber icon

23-тата Международна конференция за пасивни сгради, която се състоя в Гаобедин, Китай, отбеляза огромния успех в развитието на пасивните сгради в света и особено в най-многолюдната. На конференцията присъстваха над 2600 участници от всички континенти, а на съпровождащото изложение имаше над 1200 изложители. 

Енергийната ефективност, като инструмент за достигане на заложените параметри на  климата от споразумението в Париж, се оказа във фокуса на форума. За първи път годишната среща на PHI Darmstadt - независим научноизследователски институт за високоефективно разпространение на ​стандарта "Пасивна къща" - се организира в Китай. Причината за това е, че днес страната отбелязва огромен напредък в развитието на пасивните сгради, стана ясно по време на форума. 

Според специалистите сегашният начин на живот е „самоубийствен“ с оглед темповете на растеж. Затова е необходимо да се търсят пътища за намаляване на консумацията на енергия. Един от тях е, вместо да се разчита на нови електроцентрали, да се работи за въвеждане на климатично неутрални технологии. В резултат на тази препоръка се демонстрираха над 100 сертификата от Китай - те са на прозоречни системи, рекурператори и други, сертифицирани вече в ПХИ Дармщат. Целта е Китай да премине от традиционните прозорци, врати и изобщо строителни практики към развиващата се индустрия с компоненти за нискоенергийни. В последната година бяха сертифицирани 72 китайски системи за профили за дограма, 36 вентилационни системи с топлинна рекуперация, 28 фасадни системи и т.н. В процес на строителство е и най-големият жилищен комплекс в света със застроена площ от 1.2 млн. кв. м, като голяма част от сградите вече са въведени в експлоатация.

Става дума за селището на пасивни къщи Bahnstadt в град Гаобедин. То се изгражда по модела на немския Bahnstadt в Хайделберг и се фокусира върху постигане на най-високото ниво на енергийна ефективност в стандарта „пасивна къща“. Планирано е след завършването на над 20 небостъргача, както и на жилищните блокове в селището град Гаобедин да се превърне в най-голямото селище на пасивни сгради в света. 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?