46

С молитви, ритуален огън и турско кафе комшиите отпразнуваха Коледа

Коледа беше отбелязана в цяла Турция в неделя с молитви за световен мир, щастие, спокойствие, солидарност и толерантност.

АА

В Истанбул Вселенският патриарх Вартоломей ръководи литургията, която започна сутринта в църквата "Свети Гьорги".

Освен гърци и православни християни, живеещи в Турция, на службата традиционно присъстваха и туристи от много страни.

Непосредствено до българската граница, в Одрин също бе отпразнувано Рождество Христово с ритуали и молитви.

АА

Православни християни от България и Одрин присъстваха на литургията, отслужена от отец Александър Чъкърък в българската църква "Свети Георги" в квартал Барутлук.

Те се помолиха за спокойствие и мир за всички, както и за приятелство и братство между хората.

АА

Междувременно в югоизточната турска провинция Мардин, много асирийци и други християни от района се събраха, за да отпразнуват Коледа. Ритуали се проведоха в историческите църкви в централните райони Артуклу и Мидият на провинцията.

АА

АА

На богослужението се молеха за единство, солидарност и световен мир. По-късно бяха прочетени псалми и молитви на асирийски и турски език, а присъстващите на службата бяха благословени от свещениците.

АА

Участниците подчертаха, че войните и нетолерантността вредят на човечеството, като добавиха, че любовта, мирът и солидарността трябва да се укрепват между хората. 

АА

След празничната литургия свещеници и миряни заедно отпиха от типичното за района турско кафе - Мъра, символ на приятелството и добросъседството.

АА  

АА

Югоизточната провинция Хатай на броени километри от Сирия, където хора от различни етноси и религиозни вярвания живеят в мир, също празнува Рождество.

Хатай е градът на разбирателството и приятелството от векове, защото там има поклонници на всички религии, присъстващи в Турция.  Участниците в службата подчертаха, че им се иска градът да даде пример на целия свят за разбирателство и щастливо съжителство.

Освен в Мардин и Хатай, Коледа беше отбелязана и в югоизточната провинция Диарбекир на Турция. По време на церемонията по традиция беше запален ритуален огън, символизиращ, раждането на Исус.

АА

В коледната литургия, проведена в църквата на Дева Мария в историческия квартал Сур, в края на церемонията бяха поднесени сладкиши на участниците, където асирийците запалиха свещи и отправиха молитви за здраве, щастие и благоденствие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?