1939

С молба да излезе от затвора: Убиецът на Джон Ленън призна защо го е убил

Марк Дейвид Чапман, който застреля Джон Ленън пред жилищната му сграда в Ню Йорк през 1980 г., e признал пред  комисията за условно освобождаване, че знае, че е било грешно да убие любимия си член на "Бийтълс", но тогава е "търсел слава" и е имал "зло" в "сърцето си", пише fakti.bg.

Той прави тези коментари пред борда, който за 12-ти път му отказа условно освобождаване заради неговото "егоистично пренебрежение към човешкия живот с глобални последици".

Чапман, в препис, публикуван от държавни служители в понеделник по искане за свобода на информацията, каза, че решението да убие Ленън е "моят голям отговор на всичко. Вече нямаше да бъда никой".

"Няма да обвинявам нищо друго или някой друг, че ме е отвел там", казал Чапман пред борда. "Знаех какво правя и знаех, че е зло. Знаех, че е грешно, но исках славата толкова много, че бях готов да дам всичко и да отнема човешки живот."

Чапман уби Ленън в нощта на 8 декември 1980 г., докато той и Йоко Оно се връщаха в апартамента си в Горен Уест Сайд. По-рано същия ден Ленън дава автограф на Чапман върху копие от наскоро издадения му албум Double Fantasy.

"Имах зло в сърцето ми. Исках да бъда някой и нищо нямаше да спре това", казал още Чапман.

Убиецът излежава присъда от 20 години до доживотен затвор в поправителния дом Грийн Хейвън в долината Хъдсън в Ню Йорк. Той многократно е изразявал разкаяние по време на изслушванията си за условно освобождаване през годините.

"Нараних много хора навсякъде и ако някой иска да ме мрази, това е ОК, разбирам го", каза той по време на изслушването на 31 август.

Отказвайки освобождаването му, бордът заявил, че действието на Чапман е оставило "света да се възстанови от празнотата, която е създал".

Следващото явяване на Чапман в комисията за предсрочно освобождаване е насрочено за февруари 2024 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?