Следвайте ни

С летящи балони в Кападокия отбелязаха победата над превратаджиите

viber icon

Турция отбелязва петата годишнина от опита за държавен преврат на 15 юли 2016 г. с поредица от възпоменателни събития в чест на тези, които загубиха живота си в борбата с пучистите. Нацията проведе поредица от събития в цяла Турция на този обявен да неработен „Ден на демокрацията и националното единство на 15 юли“.

Като част от церемониите, президентът Реджеп Тайип Ердоган положи цветя на паметника на героите и след това присъства на програма в турския парламент за отбелязване на събитието.

Президентът ще открие и „Музеят на демокрацията на 15 юли“, построен срещу президентския комплекс в Бештепе, в Анкара. Музеят се състои от осем зали, всяка с различна тема. Ердоган и председателят на парламента Мустафа Шентоп ще изнесат речи в парламента.

Парламентът е домакин и на изложбата и прожекция на филми „15 юли със снимки“ и панел „15 юли“, но няма да има парламентарно заседание, което беше критикувано от опозицията. От Анкара припомнят, че тази борба на турския народ на 15 юли 2016 г. е крайъгълен камък за демокрацията в Турция и по света. 

Министърът на отбраната Хулуси Акар, заяви: „Нашата благоразумна нация не последва онези, които искаха да се дистанцират от армията на 15 юли, предотвратиха коварния план на терористичната организация и защитиха армията си. Турската армия стана по-силна, тъй като се отърва от измамните елементи, свързани със събитията от 2016 г.".

„Успехите, постигнати във вътрешните и трансграничните операции на Турция, са най-ясните индикации, че ставаме по-силни, когато се освобождаваме от ФЕТО“ , каза Акар.

В Кападокия балони с горещ въздух се издигнаха в небето с турски знамена и плакати по случай 15 юли. На тях бяха поставени плакати с надпис "Няма да забравим" и "Турция е непобедима", подготвени от управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в Невшехир. Балоните, които излетяха от района на Пашабагъ в квартал Аванос в Невшехир в ранната сутрин, създадоха красив изглед в небето и зарадваха събралите се туристи и посетители.

До момента общо 23 364 души са експулсирани от турските въоръжени сили като част от борбата срещу ФЕТО, каза Акар. Властта бързо успя да овладее ситуацията и обвини за случилото се движението на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен (ФЕТО) .

Повече от 250 души загинаха, а близо 2200 бяха ранени след неуспешния метеж в страната.Непосредствено след опита за преврат бяха задържани повече от 280 000 души. Повече от 150 000 души - военни, професори, общественици, загубиха работата си.

По-рано тази година, на общ процес, доживотни присъди получиха 497 висши военни, които се смята, че са били съпричастни към метежа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

16.07.2021 | 11:25

VELIK NAROD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?