71

С гондоли по Марица! Вижте къде реката заприлича на Венеция СНИМКИ

Нова добра новина за тези, които планират да пътуват до Одрин! Вече е възможно да се разходите по бурните води на река Марица с гондоли, известни още като Султанска лодка, докато си почивате след туристическа обиколка или шопинг в района.

DHA

Тези исторически лодки, наречени „канджабаш“, на които посетителите могат да се возят, започнаха да обслужват туристите от този уикенд

В една от важните туристически зони на Одрин беше предприета нова стъпка, за да се привлекат повече туристи по крайбрежието на река Марица. 

В този контекст, за сега 4 обновени султански лодки са на разположение на гостите и туристите в Одрин.

DHA

С тези лодки могат да се правят малки водни екскурзии до старинни мостове и исторически сгради намиращи се по крайбрежието на реката.

DHA

По времето когато Одрин е бил столица на Османската имерия и след това, този вид лодки са използвани предимно от знатните особи за радходки по реката, подобно на сходни лодки използвани в Златния рог в Истанбул.

Областният управител на Одрин Юнус Сезер пръв заедно с представители на институции и организации в града, направиха малка показна обиколка с лодка в района. Заявявайки, че се стремят посетителите на града да видят всички красоти на реката, Сезер допълни: „Хората на Одрин, всъщност всеки, който посещава Одрин, има обща мечта, да организираме от двете страни на реката, зони за разходка и алеи с пейки за разходки и отмора

DHA

В същото време всички предприемачи имат обща мисъл, общо разбиране и общо желание да използват реката по пълноценно. Днес проектът по реката, както виждате тук, е завършен и зоните за разходка ще бъдат завършени за кратко време. Посетителите, които идват по реката със султанските лодки, които наричаме лодки Канджабашъ, ще имат възможност да видят реставрираните исторически мостове, исторически постройки и изящната гледка към Одрин.

DHA

Днес започваме с 4 лодки. Извършени са тестове за сигурност. „От днес нататък ще посрещаме нашите гости тук и ще ги развеждаме в района с тази нова атракция“, допълни той.

Сезер заявяви, че управата в Одрин имат за цел да подчертаят туристическите и културните ценности на Одрин. „След известно време, след като зоните за разходка на крайбрежието бъдат завършени, това място ще бъде кей и туристически център, където ще имаме множество лодки.

DHA

Работата по планирането на проекта също е завършена. Скоро ще започнем нови строителни работи по него. Както знаете, тази година тук тече подготовка за Европейското първенство по гребане за младежи до 23 г. което ще се проведе на 7-8 септември в Одрин. Шампионатът ще се проведе на река Марица и тази организация ще бъде първо международно първенство по гребане, провеждано в Турция. Събитието се смята за чудесна възможност за спортния туризъм и икономическото развитие на Одрин", заключи Сезер.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?