49

С един куршум два заека: Ето как Полша печели от войната в Украйна

"От силната позиция на Полша в подкрепа на Киев още от първия ден на войната можем да видим как държавата ще успее да преодолее двете си най-големи геополитически пречки. Полша винаги се е намирала между империи, сплескана между враждебни към нея сили от всички страни. Като най-стряскащи примери са Подялбите на Полша от края на XVIII век, когато Прусия, Русия и Австрия поделят Полша помежду си, и пакта Молотов-Рибентроп в началото на ВСВ, когато СССР и нацистка Германия правят същото", това пише в анализ на тема "Как Полша печели от войната в Украйна", пише БГНЕС в свой анализ. 

През 21 век ситуацията не е особено различна. Полша е членка на Европейския съюз и на НАТО, което я поставя в семейството на най-развитите страни в света. След излизането на Великобритания от съюза, то без съмнение може да се каже, че е доминиран изцяло от двете най-силни икономики в него- Франция и Германия.

Също така не е тайна и желанието на Париж и Берлин да централизират съюза. Това поставя Полша много често в позиция, където ѝ се упражнява натиск от тези доминиращи фигури в ЕС. Много често поляците са изкарвани “лоши” и “несподелящи европейските принципи и норми”. Това може да се види в политиката на Полша за бежанците от Арабския полуостров: тя е силно критикувана и демонизирана поради факта, че води различна политика от тази на Франция и Германия.

Този натиск се подчертава, когато се погледне ситуацията на Изток. Полша е граница на НАТО, което я поставя директно срещу Руската федерация (приемаме реалността, че Беларус е разширение на Москва). Изключителната антируска позиция на Варшава може да се забележи с ескалацията по полската граница с Беларус, където хиляди бежанци от Близкия изток биват превозвани с обещания, че ще отидат в Европа през Полша. Това е явен опит за дестабилизация на Полша и на ЕС като цяло, от страна на Русия. Това силно противопоставяне не само срещу Руската федерация в момента, но и наследството оставено от СССР, много често води до обвинения в русофобия дори от западните ѝ съюзници.

От 24 февруари се вижда засилване на тези тенденции. Няма нужда от допълнителни аргументи, защо поляците са се притеснявали от руска военна агресия. Но пък действията на Франция и Германия в тези кризисни моменти доказват историческия прецедент на полската нация. Френските и немските интереси най-много печелеха от запазването на реда както е бил преди войната в Украйна; това си личи и по начина, по който действат след началото на инвазията: десетките разговори между Макрон и Путин, призивите да се прекрати войната възможно най-скоро, несигурността на Олаф Шолц, непостоянните доставки на оръжия и силното руско влияние в двете страни.

“Един куршум - два заека”

След вече почти година конфликт Полша удря с “един куршум два заека”. Критиките на Брюксел относно върховенството на закона, бежанските политики и абортите изглеждат лицемерни. Полша понася най-голямата вълна от украински бежанци, осигурява цялата логистична база за доставки на хуманитарна и военна помощ за Киев, доставя голям брой от собствената си военна техника и показва нестихваща готовност за отбрана на ЕС и НАТО. В този контекст обвиненията към Варшава от Западна Европа звучат напълно безпочвени, докато тя защитава европейското единство с действия. Това контрастира с “водещите” сили в Европа.

Париж и Берлин не са предоставили тежки оръжия, колкото Полша. Това не е особено похвално за държави, които искат да са лидерите на Европа, а не инвестират активно в нейната отбрана. В частност зависимостта на Германия от руски енергийни източници я превърна в оръжие на Кремъл в ЕС. Това даде възможност на Полша да излезе на преден план в тези кризисни моменти; очевидното лицемерие на “хегемоните” превърна Варшава в обединяваща точка на държавите от Източна и Централна Европа.

Държавите в НАТО от тези региони (с изключение на Унгария) застанаха твърдо на страната на Киев в конфликта и се обединиха около антируското ядро с център Полша. Засилващата се несигурност и недоволство в тези части на Европа към Западна Европа (като последен пример е блокираният път на България и Румъния към Шенген) дава на Полша допълнителни тласъци в борбата ѝ за влияние в ЕС. Тази победа над Германия и Франция става изключително очевидна, когато се разгледат отношенията със САЩ и Великобритания. Оглавявайки антируската позиция, Полша стана един от най-важните съюзници на Лондон и Вашингтон.

Това доверие е директно доказателство за нарастващото влияние на Варшава и за намаляващо такова на Париж и Берлин. Пример за това са огромните покупки на полската армия на военна техника от Южна Кореа, САЩ и Великобритания, но за тях след малко.

Самоубийството на Русия в Украйна директно работи в полза на Полша. Русия е исторически враг на полските държави, а сега, за разлика от миналото, Полша не трябва да прави нищо, за да надвие врага си. С всеки изминал ден Русия става по-слаба, тя се демилитаризира ефективно в Украйна, изолирана е дипломатически, икономиката ѝ е под санкции и националният ѝ престиж е напълно разбит. Източната граница на Полша е доста тиха от началото на войната, вълните от мигрантски атаки напълно приключиха, защото Москва е напълно фокусирана върху Киев.

Това даде възможност полското правителство да подсили границата си, но по-важното е, че дава шанс Полша да засили влиянието си в държави, които са в сферата на влияние на Москва, например Беларус. Режимът на Александър Лукашенко се държи на практика от силата на Русия, с нейното намаляване неговият режим също губи. Активната подкрепа на Полша към правителството в изгнание на Светлана Тихановска, може да предположи добри отношения между страните след евентуално падане на Лукашенко.

Освен очерненото име на Германия и Франция и намаляващата сила на Русия, има още два аспекта, които засилват позицията на Полша в Европа от началото на войната. Правителството на Матеуш Моравецки се радва на много топли отношения с новия министър-председател на Италия Джорджия Мелони. Продължаващи добри отношения между страните ще спечелят нов съюзник на Варшава в ЕС. Това може да има ключово значение за закони, които биват прокарвани от Франция и Германия.

Не на последно място по важност е силното побратимство между поляци и украинци. Двете страни имат изключително сложно минало, от войни до обвинения в масови военни престъпления. Всичко това обаче изглежда е останало напълно в историята. Докато украинците се сражават по фронта, те знаят, че семействата са им в безопасност в Полша. Това се засилва от огромната съпричастност, гостоприемство и интеграция на бежанците от поляците.

Подобни братски връзки, изградени в най-тежките моменти, остават за поколения напред, докато старите вражди напълно се забравят. Тази ангажираност ще се пренесе и в периода след войната, когато може да очакваме, че полски строителни фирми ще заемат първите позиции в реконструкцията на Украйна.

Крилатите хусари на XXI век

Руското нахлуване в Украйна през 2022 г. накара страните от НАТО да се опитат да укрепят отбранителната си позиция, като се сдобият с допълнително въоръжение. За никоя страна това не важи в по-голяма степен, отколкото за Полша, която се впусна в безпрецедентно за съвременната европейска история военно пазаруване. Досега това включваше закупуването и планираното закупуване на 1000 танка K2, 672 артилерийни установки K9 и 288 установки за залпов огън K239 от Южна Корея, както и 366 танка M1 Abrams и 92 бойни хеликоптера AH-64E Apache от Съединените щати.

Тя закупи и 3 фрегати Arrowhead 140 от Великобритания. Същевременно местните оръжейни производители трябва да предоставят на полските въоръжени сили почти 1500 бойни машина на пехотата, стотици артилерийски установки и безпилотни самолети. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
никой не печели, където властват соросоядите

никой не печели, където властват соросоядите

30.12.2022 | 14:30

навсякъде 20-30% от населението им е изчезнало!

Отговори
5 2
Володя

Володя

30.12.2022 | 12:04

Не напразно Чърчил е наричал Полша "Хиената на Европа" - поляците винаги са се стремили да откраднат територии около тях, когато има конфликти и те уж "не участват".

Отговори
11 3
Гост

Гост

30.12.2022 | 11:32

В Полша има СОЛИДАРНОСТ а у нас русофилистици. Разлика от земята до небето.

Отговори
6 11
Яяяя

Яяяя

30.12.2022 | 10:54

Поляците са солоташ.к на Великобритания и отрочето им САЩ в опита да се разцепи ЕС и да се направи нов съюз Англия+САЩ+Полша+Украйна+прибалтийските републики в противовес на ЕС. В момента се готвят да откъснат голямо парче когато Украйна престане да съществува което даже е озвучено на официално ниво. Те винаги са били повече проанглийски и проамерикански отколкото проевропейски настроени. Снимката на президента Дуда прегънат на 90 градуса пред седналия Тръмп е класика!

Отговори
10 5
Драган

Драган

30.12.2022 | 11:45

Без безродници във власта е лесно.За съжаление при нас те са на власт и си я предават от поколение на поколение. От неграмотни на също неграмотни но с дипломи от скъпи западни колежи купени с много пари на българския данъкоплатец.

Отговори
8 0
ВСИЧКИ руZZко-ирански дронове - СВАЛЕНИ!

ВСИЧКИ руZZко-ирански дронове - СВАЛЕНИ!

30.12.2022 | 09:50

ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ! А НА РУZZКО-ШИZZOФРЕНИЧНИТЕ ХИБРИДНИ МАСТИИ - ДА ИМ Е ТЕЖКА НОВАТА ГОДИНА!

Отговори
5 8
ВСИЧКИ руZZко-ирански дронове - СВАЛЕНИ!

ВСИЧКИ руZZко-ирански дронове - СВАЛЕНИ!

30.12.2022 | 09:49

Украинските власти публикуваха подробности за нощно нападение с дронове камикадзе. Според тях общо 16 ирански дрона Shahed-136 са атакували Украйна от югоизток и север през нощта на 30 декември. "Врагът се опита да използва поречието на Днепър, за да преодолее системата за противовъздушна отбрана на Украйна", се казва в изявление на украинските военновъздушни сили. Съобщава се, че всички дронове са били свалени. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че е направен опит украинската столица да бъде атакувана през нощта от седем безпилотни самолета камикадзе. Два от тях са свалени при заход за кацане, а пет са свалени над града. Отломките са засегнали сгради в квартал Голосеевски - жилищна сграда и нежилищна постройка. Там прозорците са изпочупени. Няма жертви. По-рано военната администрация на града съобщи, че дрон е ударил административна сграда.

Отговори
5 10
Яяяя

Яяяя

30.12.2022 | 11:02

За пръв път разбирам ,че камикадзетата правят заход , кацат и се взривяват! Досега просто се забиваха на висока скорост в целта. И как така всички са свалени а е ударена административна сграда? Дронът сигурно е пропълзял след като не е летял. А това ,че няколко подстанции и складове на боеприпаси димят и гърмят ,не е от дроновете. Това е репетиция за новогодишните фоеверки.

Отговори
10 4
Драган

Драган

30.12.2022 | 11:50

Червената лейка която носиш на раменете си не ти дава възможност да разбереш.Просто е празна.

Отговори
3 7
Хайл

Хайл

30.12.2022 | 13:18

Абе ти да не си оня нед+оклатен Денис Джамбазов дето все руснаци му се привиждат

Отговори
7 3
Истината

Истината

30.12.2022 | 09:09

Като е на страната на Сащ която води войната срещу Русия. Украйна е плацдарм и пушечно месо срещу руската федерация.

Отговори
17 9
Хайл

Хайл

30.12.2022 | 08:49

Изтрихте ми коментара а? Цензура ли има? Къде е СВОБОДАТА НА СЛОВОТО? Или свободата на словото е това което ви е удобно?!?!?

Отговори
12 9
Фашистка русия щв загуби тази война!

Фашистка русия щв загуби тази война!

30.12.2022 | 08:50

Нищо не са ти изтрили ве, паляк! Тук не сме като любимата ти сатрапия!

Отговори
16 16
Истината

Истината

30.12.2022 | 09:14

Както винаги досега краварите ще загубят в тази война.

Отговори
11 16
Хайл

Хайл

30.12.2022 | 09:22

Каква сат рапия те гони глу+пако тъ п? Не виждаш ли,че България пострада повече от украйна??? Не виждаш ли че храниш нат рапници по скъпите хотели,които ТИ НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПОЗВОЛИШ.В ГЕРМАНИЯ ЗАЩО НЕ ГИ НАСТАНИХА В ЛУКСОЗНИ ХОТЕЛИ А В СПОРТНИ ЗАЛИ??? Защо обикновения немец,французин,холандец не взема украинци в дома си а киро п.п. искаше да дадеш една твоя заплата на нат рапниците??? Поляците ще си осребрят даденото на украинците,а ти ще си бъркаш с пръст в соп+оливия нос...то не е лесно да си гл+упав-доказателство си ти

Отговори
10 8
Хайл

Хайл

30.12.2022 | 08:45

Като гледам що санкции срещу Русия,що оръжие срещу тях,а европейците тръгнаха надолу към фалита...що така???? ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО,КАЖЕТЕ "НЕ" НА ЕВРОТО

Отговори
17 16
Фашистка русия щв загуби тази война!

Фашистка русия щв загуби тази война!

30.12.2022 | 08:50

А нацистите са в кремъл...

Отговори
16 16
Истината

Истината

30.12.2022 | 09:13

Както винаги досега САЩ ще загуби в тази война

Отговори
15 12
Истината

Истината

30.12.2022 | 08:36

Полша имаше СОЛИДАРНОСТ, а у нас какво имаше?

Отговори
17 8

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?