71
Следвайте ни

С черноморското газово находище Турция ще произвежда 25 на сто от газта в ЕС

viber icon

Природният газ, открит от Турция в Черно море през последната година, ще осигури близо една трета от вътрешните си нужди, след като достигне пиковия си капацитет до 2027 година. Това заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на страната.

По-рано Анкара сподели целта си да започне да изпомпва газ от новото находище "Сакария" до основната си газова мрежа през 2023 г., като регулярно производство се очаква да започне през 2027 или 2028 г. Представяйки подробен график за въвеждане на най-голямото в страната откритие на природен газ, Фатих Донмез каза в интервю за Bloomberg, че Турция може да започне с първоначален годишен производствен капацитет от 3,5 милиарда кубически метра газ през 2023 г.

Евентуалната цел би била да се повиши капацитетът до около 15 млрд. куб.м. годишно в рамките на четири години от първоначалното производство, което се казва, че е приблизително една четвърт от производството на Европейския съюз днес. Турция сега консумира 45-50 млрд. куб.м. природен газ всяка година, за което плаща между 12 и 15 млрд. долара. Пиковата продукция от полето "Сакария" ще представлява над 31% от миналогодишното търсене. Турция внесе 48,1 млрд. куб.м. газ миналата година , което е с 6% повече от година по-рано, от които една трета е от Русия.

Откриването на газ би могло да облекчи голяма част от зависимостта на страната от вноса на газ, повечето от които идват главно от Русия, Азербайджан и Иран по тръбопроводи заедно с втечнен природен газ (LNG) от няколко страни, включително Нигерия, Алжир и САЩ. Турция вече е започнала производството на тръбите, които ще включват тръбопровод под Черно море, за да доставят газа на сушата. Тръбопроводът за морското дъно, простиращ се на около 169 километра, е планирано да бъде построен през 2022 г., за да свърже кладенците в региона с основната мрежа.

Газът ще се транспортира до континента на три фази. Първият етап от проектирането на системи за производство на природен газ на морското дъно е завършен. Втората фаза ще се състои от сухопътно съоръжение за преработка на природен газ в пристанище Фильос в северната част на Черноморската провинция Зонгулдак, за което основата вече е положена. Изграждането на тръбопроводите е последната фаза и ще свържат тези два блока заедно.

Министър Дьонмез заяви, че Държавната енергийна компания Turkish Petroleum Corporation (TPAO) има техническите възможности да се справи сам и че правителството няма планове да кани международни петролни компании да експлоатират находищата.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?