С 95% от гласовете: Президентът на Сирия Башар Асад спечели четвърти мандат

Досегашният сирийски президент Башар ал Асад бе преизбран за нов - четвърти, седемгодишен мандат с 95,1% от гласовете на избирателите, съобщи председателят на сирийския парламент.

Останалите двама кандидати на изборите - бившият министър Абдулла Салум и Махмуд Мареи, представител на толерираната от сирийския режим опозиция, получиха съответно 1,5 процента и 3,3 процента от гласовете на избирателите, предаде Франс прес.

Избирателната активност бе висока. От над 18-те милиона сирийци, имащи право на глас, са гласували 14,2 милиона. С други думи, избирателната активност е 76,64 процента.

Изборите бяха произведени в районите на Сирия, контролирани от правителството на Асад, които представляват около две трети от сирийската територия, и в някои сирийски посолства в чужбина. Очакваната победа на президента беше посрещната с тържества от неговите привърженици и дори мощни фойерверки озариха планината Касиун край Дамаск.

Това са вторите президентски избори в Сирия от началото на сирийския конфликт през 2011 г., който отне живота на над 388 хиляди души. През 2014 г. за Асад гласуваха над 88 процента от избирателите.

Западните страни заявиха, че сирийските избори не са нито свободни, нито справедливи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Без име

Без име

30.05.2021 | 13:52

В Сирия, като във всяка страна има грешки и нужда от непрекъснати промени и развитие. За информация: кандидат-президентът Махмуд Мараи, е опозиционер от 20 годишен. Адвокат по професия, лежал два пъти в затвора за дейността си по времето на Асад-баща. Присъединил се към т.нар. "външната опозиция" и напуснал я поради нежеланието да изпълнява чужди програми. И няма такова животно- толерирана опозиция. В Сирия има нормална опозиция, като навсякъде по света, и ислямистка "опозиция". Двойните стандарти са характерната черта на съвремието ни.

Отговори
0 1
Пародия на избори

Пародия на избори

28.05.2021 | 08:25

Пародия на "избори" под дулата калашниците на аSSадистките милиции!

Отговори
2 2
Без име

Без име

30.05.2021 | 13:34

"Изборите бяха произведени в районите на Сирия, контролирани от правителството на Асад, които представляват около две трети от сирийската територия, и в някои сирийски посолства в чужбина." Районите в който не се проведоха избори са под контрола на Турция и САЩ. Изненадааа! Сирийските посолства, там, където от местните власти е било разрешено да бъдат отворени (вкл. и България, Германия, Дания и т.н.) са поискали разрешение за организиране на изборите. Ама ... на някой не му оттърва такава организация ... То в нета има снимки и инфо, ама кой да чете ... И понеже никоя българска медия няма да ви информира - Саудитска арабия закри на своя територия офисите на непрекъснато цепещата се " сирийска опозиция" .

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?