3906

Руснаците просто влязоха! Не беше провал, а предателство

Или историята за Сергий, който не иска да се разделя с трите козички и котката

Автор: Джонатан Бийл, BBC, Волчанск

 

Като командир на украински специален разузнавателен отряд той участва в изненадващата офанзива на Украйна в област Харков през есента на 2022 г., която отблъсна първоначалното руско нахлуване чак до границата. Но сега Денис и хората му са изправени пред перспективата да правят същото. Отново.

Денис е бесен на своите началници Снимки BBC и БГНЕС

 През последните дни руските сили постигнаха малки, но значителни успехи точно по границата в района на Харков. Техният напредък е уж само на няколко километра дълбочина, но са погълнали около 100 кв. км. украинска територия. В по-силно защитената източна Украйна на Русия са нужни месеци, за да постигне същото.

Русия твърди, че нейните сили вече са влезли в граничния град Волчанск, което Украйна оспорва. Градът беше подложен на тежки бомбардировки през последните дни и няколко хиляди жители бяха евакуирани.

Денис иска да знае какво се е случило със защитата на Украйна. „Нямаше първа линия. Видяхме го. Руснаците просто влязоха. Те просто влязоха, без никакви минирани полета“, твърди той. И ми показва видеозапис от дрон, направен преди няколко дни, на малки колони от руски войници, които просто преминават през границата, без никаква съпротива.

Според него - длъжностни лица са твърдeли, че защитите там са били изградени с огромни разходи. Но тези защити просто не са били там. „Или е акт на небрежност, или корупция. Не беше провал. Това беше предателство”!

Всички знаеха, че това нахлуване е вероятно да се случи. Както украинското, така и западното разузнаване имаха информация, че Русия струпва сили отвъд границата – по оценки до 30 000 войници. Президентът Владимир Путин също публично заяви целта си да създаде буферна зона в района на Харков, за да защити руската територия от украински артилерийски удари.  Но Украйна изглежда е била зле подготвена - въпреки официалните отричания.

Мост до Волчанск

Денис, говорейки от парк в Харков, казва, че след час ще се върне на фронтовата линия с хората си близо до град Волчанск, само на 5 километра от руската граница. Вече се съобщава, че вражески войски са навлезли в края на града. Денис ми каза, че се опасява, че скоро може  да се върне в руски ръце.

Бяхме посетили града по-рано, присъединявайки се към местен полицай, Алексий прибираше жители, които искаха да избягат на безопасно място. Той караше бързо, за да избегне летящите отгоре руски дронове и постоянния залп от артилерия.

Населението на града преди войната е около 20 000 души. Повечето са напуснали в началото й. Останали са под 3000 жители, но стотици други  бягат през последните няколко дни. Алексий казва, че „сега е по-лесно да си тръгнат, преди да бъдат убити или ранени“.

В област Харков армията на Русия използва твърде позната тактика, за да напредне – превръща украинските села и градове в развалини. Алексий изчислява, че противникът изстрелва около 50 до 60 снаряда на всеки час по града. И тогава идват управляеми бомби, изстреляни от руски самолети на десетки километри от фронтовите линии. Доста извън обсега на ограничената въздушна отбрана на Украйна.

Става въпрос за около 100 на ден по цялата фронтова линия от 1000 километра. Чухме половин дузина техни подобни на струи „писъци“ в продължение на един час, последвани от разтърсващи земята експлозии.

Къщата на Сергий беше унищожена от една такава бомба. Стоейки сред димящите развалини, той ми каза, че съпругата му Светлана е била сериозно ранена. Самият той лекува рани по ръцете си, обгорени от взрива.

Каза, че би искал да си тръгне, „но какво мога да направя?“. Той посочи трите си кози, които не искаше да убива. По някакъв начин те бяха оцелели по чудо заедно с котката му. Сергий все още се държеше за последните си ценни неща.

Повечето от тези, които са останали във Волчанск, са старци и бедни.

Но на 65-годишния Александър му писна. Гледахме как той се прекръсти, напускайки дома, в който беше израснал. Той нежно докосна земята, взе две чанти и се качи в полицейската кола. Той каза, че иска да отиде в Германия, но няма представа как ще стигне до там.

Александър мечтае за Германия, но няма идея как ще стигне там. А и си иска в родната къща

Отварянето на нов фронт тук на север, разтяга ограничените ресурси на Украйна. Забавянето на САЩ в одобряването на повече военна подкрепа лиши украинските войски от боеприпаси. Средно Украйна е успяла да изстреля само един артилерийски снаряд срещу 10 на Русия. Сега това бавно се решава, като сега идва подкрепата на САЩ.

Но офанзивата в Харков също подчертава проблемите, с които самата Украйна се забави твърде много – мобилизирайки достатъчно войски и изграждайки адекватни отбранителни линии. Изпратените към Харков подкрепления трябваше да бъдат изтеглени от други части на фронта при ограничени резерви.

Украинските власти все още настояват, че град Харков не е застрашен от наземно нахлуване. Но колкото по-напред руснаците, толкова по-вероятно е той да влезе в обсега на руската артилерия.

Обратно в парка в Харков, Денис вярва, че руските сили ще се опитат да се съсредоточат върху Изтока и да превземат целия Донбас. Но той е убеден, че Русия също се опитва да използва слабостите на Украйна по целия фронт от 1000 километра. В Харков са намерили такъв.

Разбира се, че съм ядосан“, казва Денис. „Когато се бихме за тази територия през 2022 г., загубихме хиляди хора. Рискувахме живота си. „И сега, защото някой не е построил укрепления, отново губим хора“.

Над материала работи Ивайло Йолчев

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?