3906

Руснаци бягат от Турция заради банкови проблеми и усложнени процедури за разрешение за пребиваване

Руски граждани, дошли в Турция след началото на широкомащабната инвазия на Русия в Украйна, напускат страната поради невъзможност да получат разрешение за пребиваване и финансови проблеми, по-специално с банковите услуги поради санкциите.

Десетки хиляди руснаци, които избягаха в Турция след нахлуването на Москва в Украйна, се преместиха в други страни през последната година поради проблеми с разрешенията за пребиваване и високите цени.

След избухването на войната Турция се превърна в "магнит" за руснаците, особено най-големият й град Истанбул и средиземноморския курорт Анталия.

„Някои от тях се противопоставиха на инвазията, докато други се опитаха да защитят себе си и бизнеса си от вълната от западни санкции, наложени на Москва, включително забрана на руснаците да влизат в по-голямата част от Европа.

Някои мъже се страхуваха да бъдат призвани в армията. Но този месец, броят на руснаците с разрешения за пребиваване в Турция е намалял до 96 000, което е спад с една трета от 154 000 в края на 2022 г., съобщават турските медии.

Интервюираните руски граждани споделят, че те и други са напуснали отчасти поради трудности при получаването на разрешения за пребиваване от началото на 2023 г. Съществен проблем е и отмяната на действие на банковата картова разплащателна система МИР. САЩ по-рано забрани за руски граждани транзакциите с карти Виза и Мастъркард и изиска от Турция да спре транзакциите с руската МИР. Това доведе до невъзможността руснаците да се разплащат с карти в Турция.  

По тази причина много от тях се насочиха към Дубай и Тайланд през зимните месеци.

Последната тенденция е Сърбия и Черна гора, едни от малкото европейски страни, където руснаците са добре дошли.

Друга причина за напускането е инфлацията, която достигна 70 на сто в Турция миналия месец, както и затрудненията с основните банкови услуги в Турция в резултат на санкциите.

Тази година популярността на закупуване на имоти в Турция сред чужденците е намаляла наполовина в сравнение с миналата година.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?