49

Руснаци бягат на пожар от мобилизацията, хващат ги по границите

Дълги опашки от руснаци, опитващи се да избегнат повиквателни за Украйна, продължиха да задръстват вчера руските магистралите. Съобщава се, че Москва е създала наборни служби по границите, за да хваща някои от тях, пише БТА.

Граничещият с Грузия руски регион Северна Осетия обяви състояние на "повишена готовност" и каза, че е необходимо да се доставят храна, вода, временни подслони и други помощи за тези, които от дни стоят на опашка. Доброволци от грузинската страна на границата също са донесли вода, одеяла и други помощи.

Северна Осетия забрани влизането на много леки автомобили на нейна територия и създаде наборен център на граничния пункт Верхни Ларс, съобщиха руските информационни агенции. Някои медии пуснаха снимки на КПП-то, на които се вижда черен микробус с надпис "военкомат".

Екип на военните комисариати бе разположен и на финландската граница, съобщи независимото руско издание Медуза.

Десетки хиляди руснаци избягаха през седмицата, след като президентът Владимир Путин обяви мобилизация за подсилване на руските въоръжени сили, биещи се в Украйна. Въпреки че Путин заяви, че мобилизацията е "частична" и целта е да обхване около 300 000 мъже, преминали военна служба, много руснаци се опасяват, че тя ще е много по-широка и на произволен принцип. Има многобройни съобщения за мъже без военно обучение и на всякаква възраст, получили повиквателни.

Александър Камисенцев, напуснал дома си в Саратов и тръгнал за Грузия, описа каква е картината от руската страна на границата. "Всичко това е много страшно - сълзи, викове, огромен брой хора. Усеща се, че правителството не знае как да го организира. Изглежда, че искат да затворят границата, но в същото време се страхуват, че може да последват протести, и оставят хората да си тръгнат", заяви той пред АП. Той каза, че е решил да напусне страната в последния момент, "защото нито ще убивам моите украински братя, нито ще влизам в затвора“.

Вчера руснаците на границата ги посрещаха протестиращи, носещи грузински и украински знамена и плакати с надписи като "Русия убива". Гига Лемонджава от политическата партия "Дроа!", която организира протеста, заяви, че евакуираните застрашават сигурността и икономиката на Грузия.

Една от протестиращите, Елена Хощария, написа в: "Организирахме днес протест на границата, за да знаят идващите руснаци какво мислим за техния "руски свят".

Руснаците преминаваха границата с коли, велосипеди, мотоциклети и пеша. Според Яндекс мапс във вторник задръстването по пътя към Верхни Ларс, град близо до границата между Грузия и Северна Осетия, е било с дължина около 15 километра.

Министерството на вътрешните работи на Грузия съобщи, че над 53 000 руснаци са влезли в страната от миналата седмица.

Дълги опашки има и на границата с Казахстан, който прие повече от 98 000 руснаци през последната седмица.

Русия има сухопътни граници с 14 държави.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Спокоен

Спокоен

29.09.2022 | 22:19

"Колко жалко, че толкова рядко обявяват мобилизация", помисли си военният комисар и издуха носа си в 100-доларова банкнота.

Отговори
3 1
Нали Така Де

Нали Така Де

29.09.2022 | 22:17

Бягат само чифутски номадски изчадия безродни Руснака няма втора родина Руснака както и Българина няма втори дом нежгеле втори чифутски паспорт Руснака както и Българина ще умре за Родината си А Чифута ще бяга постоянно Мечтите му чифутски либераски са свързани със чифутската идея за глобализма А каква е идеята им за глобализма Идеята на търтейте Там където има натрупан медец от трудолюбивите пчелички или природни ресурси те търтей те чифутски да се насадят и само да лапат Та и един кратък виц събрал във себе си голата истина Каква е вината на арабските народи пред чифутите Ами вината им е че са основали държавите си върху чифутски петрол Ако не е смешно направо си е трагично А и Русия може тоже да бъде включена във списъка на тези държави виновни пред чифутската пасмина Откъде накъде някаква си Русия или Путин ще определят цените на петрола като той по презумция от вица е чифутски и Русия като държава се проснала върху чифутски петрол и газ Нали Така Де

Отговори
1 6
Бате Гойко

Бате Гойко

29.09.2022 | 22:46

Ти преди да изказваш мнение за други, се научи на български правопис! Необразования търтей, се напъва да ръси акъл, че даже се вживява като политически анализатор. Празна чугунена кратуна!

Отговори
3 1
Кънчо

Кънчо

30.09.2022 | 00:50

Абе чакаме ви да мрете вече 30 години, но само обещавате… Хайде съберете се, организирайте се и куртулуш! Да ви няма. Светът ще бъде много по чаровен без вас, изродени сволочи. Нали така де!

Отговори
3 0
Шорошоядко

Шорошоядко

29.09.2022 | 20:05

А вие, на къде ще бягате, като ви мобилизират против Путин?

Отговори
2 7
дървоядко

дървоядко

29.09.2022 | 21:41

Ами там,комшу,където прати сина и щерката,да се мъчим и ние при гадните *западняци*!

Отговори
6 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?