1553

Руското ГРУ извършило мистериозни атаки срещу американските служби

Подразделение 29155 на Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия (ГРУ) е използвало специални оръжия, за да атакува американски правителствени служители в чужбина. Това става ясно от разследване на "Инсайдър", в което бяха разкрити доказателства, свързващи мистериозното здравословно състояние, известно като "Хавански синдром", с членове на руското военно разузнаване.

Хаванският синдром за пръв път привлече общественото внимание през 2017 г., след като повече от 20 американски служители, командировани в Куба, получиха странни здравословни неразположения в Хавана.

Оттогава са посочени над 100 случая на места като Гуанджоу, Китай, и дори Вашингтон, окръг Колумбия. Сред жертвите са американски дипломати, шпиони, военни, изпълнители, а в някои случаи и техните съпрузи, деца и дори домашни любимци. В доклада се посочва, че първото от тези нападения всъщност е извършено във Франкфурт, Германия, през 2014 г.

Атаките са извършени с помощта на "насочени енергийни оръжия", създадени в резултат на дългогодишни научни изследвания, датиращи от програмирането на военното разузнаване от съветската епоха. Медицинските последици от тези оръжия могат да бъдат трайни, а в някои случаи и инвалидизиращи.

Симптомите в резултат на атака варират от хронично главоболие, световъртеж, шум в ушите, безсъние, гадене, трайни психофизиологични увреждания и дори слепота или загуба на слуха. Много жертви са диагностицирани с травматични мозъчни увреждания, което ги принуждава да се пенсионират по медицински причини от държавната служба.

Една от жертвите, медицинска сестра и съпруга на служител на американското посолство, официално базиран в Тбилиси, наричана в доклада Джой, е претърпяла нападение пред дома си през 2021 г. Джой изпитва главоболие всеки ден през последните три години. Тя вече е претърпяла две операции и ще се нуждае от трета операция, за да се справи с "бързото влошаване на темпоралната ѝ кост - състояние, което неврохирургът ѝ не може да обясни".

"Инсайдър", заедно с "Дер Шпигел" и 60 Minutes, успя да определи геолокацията на оперативните работници, свързани с отдел 29155, на места по света непосредствено преди или по време на докладваните инциденти. За разлика от други екипи на руските разузнавателни служби, отдел 29155 не е създаден, за да шпионира хора или да събира информация, d се фокусира изцяло върху насилствени военни операции.

Допълнителни доказателства разкриват, че висши членове на това звено са получили награди и повишения за работата си по разработване на "несмъртоносни акустични оръжия" - термин, използван в руското разузнаване и военната литература за описание на звукови и радиочестотни насочени енергийни устройства.

Бивш служител на ЦРУ заяви пред разследващите, че мисията на звено 29155 е "да открива, поправя и довършва, като всичко това е в подкрепа на имперските мечти на Владимир Путин".

Забележително е, че много от жертвите на тези атаки са имали експертни познания по темата или оперативен опит в Грузия, Украйна или Русия. И Грузия, и Украйна преживяха "цветни революции" през последните две десетилетия, които руският президент Владимир Путин приписва на влиянието на американските специални служби.

Според доклада Путин би имал "основателен интерес да неутрализира служители на американското разузнаване, които смята за отговорни за загубата на бившите сателити или съставни части на бившата съветска империя".

Няколко американски служители, свързани с работата на ЦРУ в Украйна, са били обект на атаки по света, особено след 2014 г. и анексирането на Крим.

Разследването разкрива, че "струпването на случаи на Хаванския синдром, появили се при ветерани от посолството на САЩ в Киев, е било толкова обезпокоително за един от тях, че той е предпочел да подаде оставка от ЦРУ изобщо, вместо да рискува да стане четвърта жертва".

Докладът повдига сериозни въпроси относно начина, по който САЩ са реагирали на тези атаки. Американските разузнавателни служби са адаптирали това, което разследването нарича "оценка на нищо не се вижда". През март 2023 г. Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) публикува редактиран доклад, в който се посочва, че е "много малко вероятно" чуждестранен противник да е причинил подобни случаи. Съобщава се, че жертвите на атаките са били шокирани от резултата от този доклад и много от тях се чувстват предадени от своето правителство.

"Разследването показва, че или разузнавателната общност е неспособна да изпълнява най-основната си функция, или е работила, за да прикрие фактите и да прегази пострадалите служители и обществеността", заяви една от жертвите.

През 2021 г. администрацията на Джо Байдън прие Закона от Хавана, който осигурява значително обезщетение за потвърдените жертви.

Понастоящем съществуват две теории за това защо правителството на САЩ може да крие истината за естеството на тези атаки. Първо, оповестяването на пълната разузнавателна информация за тези нападения може да убеди американската общественост, че Москва е извършила акт на война. Втората теория е, че признаването на факта, че Хаванският синдром е причинен от чуждестранен противник, може да подкопае вербуването в ЦРУ или Държавния департамент.

Ако се установи, че Кремъл е отговорен за тези атаки, в доклада се казва, че обезсилването на американските експерти по регионално разузнаване може да се превърне в "една от най-големите стратегически победи на Владимир Путин срещу Съединените щати".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Радка

Радка

01.04.2024 | 11:58

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:---- https://e.vg/maca

Отговори
0 1
Бункерният дядо

Бункерният дядо

01.04.2024 | 10:27

Най-големите терористи са в кремъл!

Отговори
6 5

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?