Следвайте ни

Руските туристи на нисък старт за почивка в Турция

viber icon

Руските летовници очакват с нетърпение пътуванията до Турция, тъй като властите от двете страни активизират преговорите за възобновяване на полети, които са спрени поради случаите на коронавирус при комшиите ни.

Русия забрани на гражданите си да летят до Турция в средата на април, въпреки факта, че десетки хиляди от тях вече са резервирали места в турските курорти. Първоначално се говореше за 1 юни, но по-късно руските власти удължиха забраната до 21 юни, заявявайки, че ежедневните случаи на коронавирус в Турция не намаляват достатъчно бързо.

Мнозина се съмняват, че това решение е подтикнато от политически причини. 

И почиващите, и туристическите оператори се надяват, че полетите ще се възобновят най-късно на 1 юли, заяви Юрий Бързикин, заместник-ръководител на Руския съюз на туристическата индустрия.

„Има две важни и обективни причини за руския властите да възобновят чартърните полети до Турция в началото на юли “, каза той, цитиран от ТАСС.


„Първо, успехът на Турция в борбата й срещу пандемията. Броят на случаите през последната седмица е под критериите, определени от Световната здравна организация и Русия “, добави той.

„Втората важна причина е, че над 500 000 души чакат да осъществят почивките си, които вече са закупили от туристически агенции. Това носи огромна финансова отговорност“, каза той.

През април Барзикин заяви, че повечето от клиентите им са отложили почивката си след забраната за полетите, вместо да отменят изцяло резервациите. Той също така предупреди, че руските компании ще загубят около 5 милиарда рубли (65 милиона долара), ако не бъде подновен въздушния трафик скоро.

Дмитрий Горин, вицепрезидент на Асоциацията на туроператорите в Русия, също се оплака, че все още не са били уведомени от руските власти за времето на възобновяване на въздушното пътуване между двете страни.

„Очакваме решението за Турция да бъде обявено преди крайния срок от 21 юни. Трябва да се има предвид, че планирането на полети от авиокомпаниите може да отнеме две седмици “, каза той.

Турското министерство на здравеопазването потвърди сериозен спад в случаите на коронавирус в последните дни.

Турция е основна дестинация за руските туристи. През 2020 г. страната посрещна над 2,1 милиона руснаци които представляват около 17 процента от всички пристигащи чуждестранни туристи през миналата година, показват данните на турското министерство на културата и туризма. 

През първите четири месеца на 2021 г. малко повече от 550 000 руснаци са почивали в страната, в сравнение с 317 000 души през същия период на 2020 г.

Доходът от туризъм на Турция възлиза на 2,4 млрд. Долара през първото тримесечие на тази година.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?