2374
Следвайте ни

Руският газ потече наобратно. Наказва ли Путин Европа? ВИДЕО

viber icon

Руският газ в Европа стигна невиждани цени - от 2100 долара за 1000 куб. м на борсата в Лондон до 2108 долара за 1000 куб. м или 180,34 евро за мегаватчас на пазара за януарски фючърси в Нидерландия.

Причината са намалените доставки на газ от Москва за Европа, като горивото по тръбата “Ямал - Европа” (Русия, Беларус, Полша, Германия) дори потече наобратно на изток, както и повишеното търсене заради студеното време. 

Реверсът на газопровода от Германия за Полша бе включен, след като “Газпром” не резервира никакви количества газ за пренос към Германия нито за вторник, нито за сряда. Тази нощ се наложи операторът на германската част на газопровода Gascade да публикува на сайта си подробно обяснение защо транспортира руския газ от Германия в посока Русия, а не наобратно, от което излиза, че обръщането на посоката на тръбата се налага заради липсата на заявки от “Газпром”.

Руският енергиен гигант съобщи лаконично, че доставя газ в Европа съобразно заявките на потребителите си в съответствие с действащите договори. 

Междувременнно Словакия и Чехия, които получават газ съответно от тръбата “Съюз” през Украйна и от Северен поток, заявиха, че нямат нарушения в доставките, предаде ТАСС.

Путин наказва Европа?

Редица политици на Стария континент вече публично говорят за политическа наказателна акция на Москва с доставките на газ заради напрежението в Украйна, драмите на полско-беларуската граница и бавенето на “Северен поток 2”. Кремъл отрича.  

Освен Германия, недостиг на енергия заради намалените руски доставки изпитва и Франция, която преди няколко дни затвори две от ядрените си централи заради открит потенциален проблем в една от тях при рутинна инспекция. А тези мощности произвеждат 13 на сто от нужната еленергия за страната.

В Германия властите започнаха да готвят населението за тежка зима - Гражданската защита в Бон например публикува клипче как гражданите да се топлят при липса на отопление. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

676

676

22.12.2021 | 12:31

да се топлят с ток от вятъра и газ от байдъна

Отговори
6 2
Бай Тошо

Бай Тошо

22.12.2021 | 14:47

Точно и кратко, а за всичко обвиняват Путин, комунистите и нашите седесари пригласят, папагалствайки!

Отговори
5 2
криви сметки

криви сметки

22.12.2021 | 10:29

Путин и руските хакери са виновни за всичко! Дори за липсата на вятър в Германия! А там разчитат на ВЕИ и чакат ...вятъра. В същото време, Северен поток 2 е готов и пълен с газ, но.... няма да бъде пуснат, защото Големия брат не дава! Току виж, неговото пускане спре газа за Украйна. Който е руски, но минава първо през Полша и после се връща. Не знам само защо и Полша се оплаква, като и те не искат руски газ - построиха си пристанища за втечнен газ от Америка! Ама нещо не им излиза сметката.

Отговори
13 4
Само че

Само че

22.12.2021 | 10:15

Eвропейските ЕВРА, ПАУНДИ И ДОЛАРИ - също потекоха наобратно!

Отговори
7 4
Кризата:

Кризата:

22.12.2021 | 10:45

Таман да има с какво да се топлят еврогейците, като почнат да си ги горят!

Отговори
5 4
Само че

Само че

22.12.2021 | 11:57

А с какво ще си купуват лекарства северноазиатците? Резервни части за западните возила? И още хиляди, хиляди "дребни" нещица, измислени и произведени на Запад, вкл. и качествените ножчета за бръснене. М?

Отговори
3 5
Кризата:

Кризата:

22.12.2021 | 14:01

Ами със същото, с което са го правили и досега. Или си толкова тъп, че да си мислиш друго? Никой на Запад няма интерес да остави рашките да не могат да си позволят написаното от теб и причината съвсем не е само в газа.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?