2374

Руският Ерген поема веригата Starbucks ВИДЕО

Рапърът Тимати изпя "Моят най-добър приятел е президентът Путин"

Трансформацията на западните бизнеси, които напуснаха Русия, продължава с поредна странна сделка - този път за собствеността на кафенетата от веригата Starbucks.

Обектите вече ще имат трима нови притежатели. В групата на новите акционери влизат ресторантьорът Антон Пинский, компания на бивш сенатор от региона Кабардино-Балкария и... руският рапър Тимати (Тимур Юнусов).

38-годишният музикант е известен с няколко парчета във възхвала на режима. Едно от тях е издадено през 2015 г., в което пее "Моят най-добър приятел е президентът Путин" и в което възхвалява руския държавен глава като "як супергерой".

В нея той казва още: "Руският продукт отново е ценен, Лада-седан, салют на Автоваз. Моят най-добър приятел е отново в играта. Моят най-добър приятел е един от нас. Ако държавата е клуб, на дансинга днес има много хора. Няма фейсконтрол, всички са равни - всичко останало решава диджеят. Моят най-добър приятел застава зад пулта. Рейтингът расте, страната танцува, момичетата просто полудяват по него. Моят най-добър приятел засега не е женен", и др.

 Песента му "Москва" излиза малко преди местните избори през 2019 г. В нея той пее как "не ходи по протести" срещу властта и "ще хапне бургер за здравето на кмета Собянин".

Клипът има рекордните 1,4 милиона "dislikes" в YouTube (т.е. гласувания от хора, които искат да покажат неодобрението си за песента) и е свален от самия Тимати заради масовото недоволство срещу агитацията в полза на несменяемия градоначалник, пише "Булевард България".

Юнусов има близки връзки и с чеченския лидер Рамзан Кадиров, като през 2017 г. се снима в Instagram, докато се вози в частния му самолет. Тимати е и сред артистите, които се появиха на пропагандния концерт на Путин през март 2022 г. - малко след като руската армия нахлу в Украйна.

Рапърът участва и в един от сезоните на руския вариант на "Ергенът". Според едно от разследванията на "Фонда за борба с корупцията" на Алексей Навални - сезонът с Тимати е заснет в едно от именията на директора на "Газпром" Алексей Милер.

Антон Пинский съобщава пред РБК, че сделката се намира на финален етап, като веригата ще запази правата за аренда и оборудването на Starbucks, но новите собственици няма да получат търговските марки, защото "брандът напуска".

Все още не е ясно как ще се наричат новите заведения и каква ще е символиката им. Не е обявена и стойността на сделката.

Starbucks имат общо 130 заведения в Русия, в които работят около 2000 служители.

Американската търговска верига прекрати работата си в страната още през март вследствие на руската военна инвазия в Украйна, а през май напусна изцяло руския пазар.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Храпър

Храпър

16.07.2022 | 03:27

Давам им 1 година да фалират.

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?