71

Руски запасняци: Изпратиха ни на фронта като на заколение

Мобилизирани руснаци се оплакват, че над тях се упражнява брутално насилие, че ги заплашват с разстрел и съд, ако не воюват на предна линия на фронта. А много от тях съвсем не са обучени за това, пише "Дойче Веле".

Видеозаписите с оплаквания на руски наборници, изпратени на фронта, започнаха рязко да се увеличават от януари 2023 насам. Първоначално, през есента на 2022 г., когато мобилизацията току-що бе започнала, мъжете най-често се оплакваха от лошото качество на униформите, липсата на подготовка и цялостния организационен хаос.

И ако в началото войниците твърдяха, че нямат нищо против да участват в боевете и да изпълняват заповеди, през зимата редица регионални медии и блогове се препълниха от истории за военни, хвърлени на фронта под заплахата от разстрел, както и от сведения, че са били издавани забрани да се прибират ранени от бойното поле. ДВ проучи видеозаписи със сигнали за недоволство на няколко мобилизирани войници от различни региони на страната.

"А бяхме обучени за антитерористична борба"

Особено показателно е едно от видеата на бойци от Новосибирск от 24 януари. В него мъжете от полк 1439 на военна част 95380 споделят, че при пристигането си в така наречената „Донецка Народна република“ (ДНР) са били "разпределени в щурмова група", въпреки че са били обучавани за защита от терористични действия.

Две седмици по-късно, на 8 февруари, още едно такова видео е било публикувано от мобилизирани в Иркутска област. В него те се обръщат към Путин и Шойгу и разказват, че при пристигането в ДНР им било обяснено, че вече няма да са войници от антитерористична част, за каквато са били обучени, а от „боеспособна щурмова част, която да атакува сгради и укрепления".

Две седмици по-късно почти същото видео записват военнослужещи от Иркутска област: "От нас – обучените за антитерористична борба - за един ден сформираха щурмови отряди, като ни изпратиха да атакуваме укрепленията на Авдеевка, без никаква подкрепа от артилерия, комуникации, сапьори, разузнаване – просто на заколение", казва руснак във видеообръщение от 25 февруари. Той допълва, че командири от самопровъзгласилата се ДНР стрелят по мобилизираните с автомати заради отказа им да влязат в бой.

"Преди нас вече имаше подобни призиви от 2-ри батальон. В момента този батальон е почти напълно унищожен", казва един войник. Игор Кобзев, губернатор на Иркутска област, след това, обещава да отиде във военната прокуратура и да прехвърли мъжете на друго място. Два дни по-късно роднините на мобилизираните пишат призив до Путин: „Скъпи Владимир Владимирович, Вие сте последната ни надежда...“, се казва в него. Малко след това същите роднини съобщават на местни медии, че целият полк е "практически унищожен" и на негово място вече е изпратено ново, седмо поред, попълнение.

Принудителни извинения за оплаквания

Показателен е и случаят от януари с мобилизирани от Ярославска област. В обръщение към Путин те разказват, че са искали да ги обвинят в дезертьорство заради напускане на позициите по заповед на техните командири. Роднини на войниците заявили пред местен вестник, че оплакванията им не са били разгледани от институциите, а войниците въпреки всичко били изпратени на първа линия. На самите роднини пък не им е било позволено да общуват с медиите.

Мобилизирани от Самарска област също са били подложени на натиск от свои началници. След като в навечерието на Нова година те били атакувани в Макеевка, оцелелите записват през февруари послание до Путин. В него те се оплакват от "безобразното отношение" на командирите. Десет дни по-късно се появява друг запис, в който те се извиняват за видео жалбата си. Според роднина на един от войниците, след това част от тях отново са били върнати на бойното поле. Практиката за връщане на мобилизирани, които са се оплакали в Русия, само за да бъдат отново изпратени на фронтовата линия, е широко разпространена.

Побоища и заплахи

На 5 февруари в канала "Азиатците на Русия" в социалната мрежа Телеграм е публикувано видео на тувински език, в което мобилизирани от Тува се оплакват от насилие и заплахи от страна на военни от непризнатата ДНР. "Стреляха по нас с автомати, като казваха, че няма да се измъкнем живи оттук. Казваха, че принадлежим на тях, на ДНР. Дойде военна полиция и ни преби", разказва мъж във видеото. Дори и медиите публикуват кадри, за които се твърди, че показват побоища и заплахи.

След това бившият лидер на Тува Шолбан Кара-оол се срещна лично със записалите видеото. И обяви публично, че никой от тях не е пострадал сериозно. След двуседмична проверка и прокуратурата не успя да открие доказателства за побой над войниците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Зеленият чи фут пак се е на друсел

Зеленият чи фут пак се е на друсел

11.03.2023 | 18:01

Омръзнаха ни номерата на този наркоман фа шист уб.иец!

Отговори
2 3
Значи руски а .....

Значи руски а .....

11.03.2023 | 17:55

Вие за ид иоти ли ни вземате. Много са ви т ъпи номерата. Продажни гъ золизници.

Отговори
2 3
И кой вярва на лъжите ....

И кой вярва на лъжите ....

11.03.2023 | 14:48

Трябва да си се надрусал наркоман за да повярваш поне на един процент от това което е написано. Жалко за самите украинци. Теро р от 2014 година от зелените нацисти!

Отговори
5 6
Боже каква фалшива пропаганда

Боже каква фалшива пропаганда

11.03.2023 | 14:42

А колко долара са платили на украинските нацисти за тези видео клипчета на които украинци се представят за руснаци? Тези ги разправяйте на баба си от Бусманци! Изтърканите ви зад океански номера не вървят вече! Кухи лейки.

Отговори
5 6
само за бг шорошоядите, а скоро и като запасняци за Украйна, ще е

само за бг шорошоядите, а скоро и като запасняци за Украйна, ще е

11.03.2023 | 14:14

като фейсбук преживяване с холивудски привкус, ама никой не иска доброволец за там!

Отговори
3 4
Така е И де Юре и Де Факто

Така е И де Юре и Де Факто

11.03.2023 | 14:06

Така е От трагедията питайте попа ко пичели от едно опело А от стъкмистиката цял голф комплекс край Равно поле можеш да си построиш За последното знаете кого да питате Ония двама чииииифути Нали

Отговори
1 3
Нали Бя

Нали Бя

11.03.2023 | 13:39

А що Зеленясълия чииииифутски купут ще се бие до последния окраинец Щото много му са мили Нали

Отговори
4 8
Мимето, бе

Мимето, бе

11.03.2023 | 12:52

Така си е, разликата между минал специално обучение по антитероризъм и пратен като щурмовак е като да минещ курс по късане на билетчета в градската тоалетна, а да те пратят да я чистиш.

Отговори
0 6
И кой вярва на лъжите ....

И кой вярва на лъжите ....

11.03.2023 | 14:59

Джендъри и наркомани.

Отговори
4 5
Истината

Истината

11.03.2023 | 12:42

За руснаците човешкият живот никога не е бил ценност а този на войниците не е струвал и пукната копейка. Айзенхауер веднъж попитал маршал Жуков, как войската му преодолява минните полета. Отговорът накарал Айзенхауер да се вцепени: “Когато се оказваме пред минно поле, пехотата атакува така, все едно няма минно поле. Смятаме, че загубите от противопехотни мини са равни на загубите, които бихме понесли от артилерийски огън”. На Жуков приписват и фразата "Солдат не жалеть, бабы новых нарожают!" т.е., "Не жалете войниците, жените ще родят нови." Това отношение продължава и до днес.

Отговори
8 6
Истината

Истината

11.03.2023 | 13:30

Така се стига до Берлин.

Отговори
4 5
Васарионович

Васарионович

11.03.2023 | 12:00

Смъртта на един човек е трагедия смъртта на милиони е статистика

Отговори
7 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?