49

Руски Су-27 изстреля ракета край британски военен самолет над Черно море

Британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи, че руски изтребител наскоро е "изстрелял ракета" в близост до британски военен самолет, който извършвал патрулна мисия в международното въздушно пространство над Черно море, предаде Ройтерс.

Бен Уолъс каза пред Камарата на общините, че инцидентът е станал в "международно въздушно пространство над Черно море" на 29 септември, добавяйки, че "невъоръжен самолет RC-135 Rivet Joint" на Кралските военновъздушни сили (RAF) е "взаимодействал" с два руски Су-27, единият от които "изстреля ракета в близост до нашия самолет извън видимия обхват".

Уолъс каза, че е изразил безпокойство пред руския военен министър Сергей Шойгу:

 "В писмото си изясних, че самолетът е невъоръжен, в международно въздушно пространство и следва предварително уведомена траектория на полета. Почувствах, че е разумно да прекратя тези патрули, докато не бъде получен отговор от руската държава"

Отговорът дошъл на 10 октомври като от руска страна обяснили, че е проведено разследва, което е показало, че изстрелването на ракетата е плод на техническа грешка.

Едва след това патрулните полети били подновени.

По думите на Уолъс сега тези мисии се извършват под ескорта на изтребители. Според него инцидентът не е умишлена ескалация, но той показва колко е опасно да използваш изтребителите си по начина, по който от години го правят руснаците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Руснаците

Руснаците

20.10.2022 | 20:07

се бъзикат с англетата. ''По думите на Уолъс сега тези мисии се извършват под ескорта на изтребители" и задължително екипажът да е с памперси.

Отговори
2 2
изстрелването на ракетата е плод на техническа грешка

изстрелването на ракетата е плод на техническа грешка

20.10.2022 | 18:23

По тази велика руска логика, утре ако Путин натисне копчето и започне ядрена война, пак няма да е виновен, ще бъде техническа грешка.

Отговори
5 5
хайде в запас

хайде в запас

20.10.2022 | 21:27

и за Украйна!

Отговори
0 4
NaZi

NaZi

20.10.2022 | 22:29

Всъщност укаинската армия се справя много добре. Ситуацията с руската армия обаче е по различна, затова военните комисари причакват руснаците пред магазините за алкохол за да ги мобилизират. Така че ако искаш да помогнеш, сега е твоя шанс да се мобилизираш.

Отговори
3 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?