46

Руски съд глоби Wikipedia за дезинформация

Руски съд глоби фондацията "Уикимедия" с 2 милиона рубли по обвинения, че не е премахнала от "Уикипедия" дезинформация за руската армия, предаде Ройтерс, като се позова на съдебната власт.

Миналата година, малко след като нахлу в Украйна, Русия прие широкообхватно ново законодателство, ограничаващо това, което хората имат право да съобщават за конфликта. По този начин бяха глобени или блокирани уебсайтове, разпространяващи информация, която противоречи на официалния разказ на Кремъл за събитията.

Фондацията "Уикимедия", която е собственик на "Уикипедия", вече бе глобена миналата година, защото не премахнала две статии за войната, в едната от които били давани "оценки за руското нахлуване в Украйна през 2022 г.". Новата глоба беше наложена, след като властите обвиниха "Уикипедия" в разпространение на дезинформация в статии за руските военни подразделения, съобщи "Уикимедия Русия".

Организацията каза, че решението може да бъде обжалвано, но добави, че все още не е решила дали ще го направи. "В досегашната практика на руските съдилища има само един-единствен случай, в който "Уикипедия" е успяла да спечели обжалване на съдебно решение", коментира пред Ройтерс основателят на руския клон на фондацията Станислав Козловски.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Руският съд не издава оправдателни присъди

Руският съд не издава оправдателни присъди

01.03.2023 | 09:16

Никога

Отговори
3 2
Заслужена глоба

Заслужена глоба

01.03.2023 | 01:19

Дезинформацията е голяма

Отговори
3 7
Ти как разбра

Ти как разбра

02.03.2023 | 06:05

нали са ти спрени всички руски информационни и телевизионни канали ,с решение на ЕК.?!

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?