71

Руски професор: Русия е слаба и жалка, Украйна разобличи величието й

Войната се проточи дълго и това само по себе си е поражение за руснаците. Твърде малко уроци бяха научени от разпадането на Съветския съюз. Затова сега Русия трябва да бъде унижена. Това пише в свой коментар за агресията на Кремъл в Украйна руският професор и автор Сергей Радченко.

Той е роден на остров Сахалин, но учи в САЩ, Хонконг и Великобритания. Радченко е историк, специализиран в изследването на Студената война, историята на ядрените оръжия, външните политики и политиките на сигурност на Русия и Китай. Преподава в Университета “Джонс Хопкинс“ в САЩ. Има издадени няколко книги за Съветския съюз, пише pik.bg.

В коментар за британско списание професорът казва, че войната на Владимир Путин срещу Украйна се точи дълго и Русия е изправена пред съвсем реалната перспектива да претърпи поражение. Предстоят още трудни седмици и месеци за Киев, в които няма как напълно да се изключи възможността за опасна ескалация на военните действия. Но Путин не успя да постигне първоначалните си цели (б.а. - превземането на столицата) и сега изглежда, че няма да успее дори с по-скромната задача - превземането на Донбас.

Унижението на Русия в Украйна носи редица ползи, не на последно място за самата Москва. От години чуваме, че на Русия трябва да ѝ се угажда, защото в противен случай тя ще се възмути, че е загубила статута си на велика сила. Говори се, че разпадането на Съветския съюз е било ужасна катастрофа, от която обидените и озлобени руснаци не са успели да се възстановят. Затова трябва да бъдат уважавани и да стоят с гордо вдигната глава. Не дай си Боже да бъдат унижени, защото кой знае какво ще направят тогава, пише с ирония Сергей Радченко.

Той става пряк свидетел на разпадането на СССР през 1991 г. и го определя като „травмиращо преживяване“. Настъпи бедност, мизерия, хаос и крайнодесен отпор, пише историкът. Бесни националисти се събраха под своите реваншистки знамена. И тогава Русия нахлу в Чечения в брутален опит да възстанови накърнената си гордост, като обуздае непокорните сепаратисти в региона. А ние гледахме и съчувствахме, защото, разбирате ли, руснаците имаха основателна причина да негодуват - те загубиха Студената война.

И все пак през 1991 г. много руснаци имаха усещането, че СССР не дотолкова е бил победен, колкото се е сгънал под собствената си тежест. Твърде много хора отказваха да приемат, че съветският колапс е резултат от години лошо икономическо управление и имперска гордост - и затова търсеха предатели. Михаил Горбачов беше поставян на преден план заради своята наивност, пък дори и злонамереност. В играта по прехвърляне на вината някой трябваше да поеме отговорността за неволите на Русия - предателят Горбачов, пияницата Елцин, хищните олигарси и, разбира се, коварните западни съветници, които винаги са работили за разрухата на Кремъл.

От хаоса и слабостта през 90-те изникна Владимир Путин, който обеща да върне реда и силата. Злоупотребата с власт, корупцията, нарушаването на човешките права и ерозията на демократичните институции бяха толерирани от Путин в името на обещанието за сила.

Русия може и да е била бедна, корумпирана и авторитарна, но той беше възприеман като инвеститор в армията и като човек, възвръщащ "величието" на Русия. А доста руснаци винаги са били привърженици на величието. Те биха продали и последната си риза за това обещание, пише Радченко.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
1944

1944

21.05.2022 | 16:08

Ами...Путлер върна "величието" на руския фашизъм! Абсолютен тъ,панар.Вместо да работи за повишаване на брутния вътрешен продукт,за възход на индустрията си,за благоденствие на народа си,той,тръгнал да напада Чечня,Азербайджан,а сега и суверенна Украина. Това е болен мозък! Жалко,че има толкова промити мозъци,които немогат да съберат 2+2 .

Отговори
5 6
Абе Мери бе Педи

Абе Мери бе Педи

21.05.2022 | 16:01

Гледам на атласа и не вярвам на ушити си Ко е казало поредното чифутско изпражнение И явно са го изпуснали неизлекуван от лудницата Но по важното е друго Тия джурналя край лудницата ли постоянно клечат и на всеки изпуснат от лудницата урод медиен коридор осигуряват Във случая я подозирам че джурпеналиста е за вързване и за лудницата Да фане на педи да мери Русия и Украйна и ще разбере коя е по голяма

Отговори
4 4
Русия не е слаба

Русия не е слаба

21.05.2022 | 15:52

Просто щади максимално местното население и не прилага терористичните хватки на НАТО с опожаряване на макс. Напредва бавно,но сигурно.

Отговори
7 6
1944

1944

21.05.2022 | 16:12

Да! С тотално разрушаване на инфраструктурата и избиване на населението,което после ще бъде заменено с чисти "кореняци" руснаци. Не е много умен!

Отговори
5 5
Коментар

Коментар

21.05.2022 | 16:40

Ти прочете ли това от статията: “ От хаоса и слабостта през 90-те изникна Владимир Путин, който обеща да върне реда и силата. Злоупотребата с власт, корупцията, нарушаването на човешките права и ерозията на демократичните институции бяха толерирани от Путин в името на обещанието за сила. Русия може и да е била бедна, корумпирана и авторитарна, но той беше възприеман като инвеститор в армията и като човек, възвръщащ "величието" на Русия. А доста руснаци винаги са били привърженици на величието. Те биха продали и последната си риза за това обещание, пише Радченко.”

Отговори
4 1
Сем

Сем

21.05.2022 | 14:14

Поредното магаре,зобало от американска ясла.

Отговори
10 8

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?