Следвайте ни

Руски и американски учени създадоха най-трудно разтопимия материал в света

viber icon

Изследователи от Русия и САЩ са синтезирали керамичен материал, за който е характерна най-високата температура на топене сред известните съединения, съществуващи в природата, предадоха ТАСС и БТА.

Новосинтезираната керамика променя агрегатното си състояние при температура над 4,4 хиляди градуса по Келвин. Този материал може да се използва при конструирането на носовите обтекатели на ракетите и на онези части от реактивните двигатели на самолетите, изложени на високи температурни натоварвания. Материалът ще се окаже много полезен при разработката на космически кораби и системи за многократна употреба при излизането в космоса и завръщането на Земята.

Един от авторите на разработката е Дмитрий Москвих, специалист от центъра ДКонструктивни и керамични наноматериалиУ към Националния университет за наука и технологии. "При излизането и повторното влизане в атмосферата върху крилата и корпусите на въздушно-космическите кораби възникват температури от порядъка на 2000 Ц 4000 градуса по Целзий. Поради тази причина се заехме с разработката на високо термоустойчив материал с уникални свойства", коментира специалистът.

Новият материал, карбонитрид на хафния, представлява съединение на метала хафний с въглерод и азот. Руските учени заедно с американските им колеги от университета "Нотр Дам" са постигнали температура на топене на новия материал при температура над 40 хиляди градуса по Целзий.

Коментари (2)

Босия

Босия

20.05.2020 | 15:15

Температурата не може да бъде 40.000 градуса, а 4000! Имате грешка!

Отговори
3 1
Босия

Босия

20.05.2020 | 15:14

В публикацията имате грешка. Температурата трябва да е 4000 градуса, а не 40.000!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?