1553

Руски дронове атакуваха дунавско пристанище, ключово за износа на зърно

В сряда военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че голяма група руски военни дронове е навлязла в устието на река Дунав и се е насочила към речното пристанище Измаил близо до границата с Румъния. Групи в социалните медии съобщиха, че са чули стрелба на системи за противовъздушна отбрана в района на две дунавски пристанища - Измаил и Рени.

Губернаторът на южната област Одеса Олех Кипер помоли жителите на район Измаил да се укрият около 1:30 ч. (22:30 GMT) и отмени тревогата за въздушна атака един час по-късно.

На дунавските пристанища на Украйна се падаше около една четвърт от износа на зърно, преди Русия да се оттегли от подкрепеното от ООН споразумение за осигуряване на безопасен път за износ на украинско зърно през Черно море. Оттогава те се превърнаха в основен маршрут за износ, като зърното се изпраща с баржи до румънското черноморско пристанище Констанца, за да се транспортира по-нататък.

Руската атака срещу пристанището в Измаил доведе до повишаване на световните цени на храните в началото на август

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Шоро

Шоро

16.08.2023 | 14:02

Русия фалира, няма дронове, били са ято гъски!

Отговори
0 1
Ключово ама за друго

Ключово ама за друго

16.08.2023 | 07:30

За децата е ясно,че от Измаил излезнаха някои "зърновози" с дронове ,които се пускат в морето от Румънското и Българското крайбрежие. Киев има навика да хитрува. Преди два дни мол в Одеса беше разрушен заради наличието на ПВО в него?? Какво прави военен обект там.

Отговори
2 4
пишещ

пишещ

16.08.2023 | 13:49

Я се изнасяй в *матушката*!

Отговори
2 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?