46

Руски анализатор: Путин държи ключа за преизбирането на Ердоган

"Русия може да влияе върху изборите, провеждани от други нации в полза на определени политици", отбеляза Коротченко

Турция се бори с икономическата нестабилност в страната, където инфлацията достигна 79,6 процента и лирата пада спрямо чуждите валути. Проблемите засегнаха страната осезателно. Това може да се отрази и на вота за парламентарните и президентските избори, които трябва да се проведат до следващия юни.

По време на четиричасовата среща в петък в черноморския руски курорт Сочи, Ердоган се съгласи с Путин да плаща за руския природен газ отчасти в рубли, за да увеличи обема на търговията между двете страни и да позволи на руските фирми да започнат бизнес в зоните за свободна търговия на Турция. Той каза в събота, че пет турски банки са приели руската платежна система Мир. Двамата лидери също се споразумяха да си сътрудничат в борбата с тероризма в Сирия, както и в транспорта, селското стопанство, финансите и строителната индустрия.

"Ердоган трябва да продължи да помага на Путин или може да не бъде преизбран през следващата година", заплаши Игор Коротченко, руски военен експерт, цитиран от английския ежедневник Дейли Мейл.

"Ние не се съмняваме във волята на турския народ, че ще направи своя избор. Ние също не намаляваме ролята на президента Ердоган, но в съвременния свят, такава могъща сила, като Русия може да влияе върху изборите, провеждани от други нации в полза на определени политици", отбеляза Коротченко пред Русия-1.

Коротченко спекулативно заключи: „ключовете за президентството на Ердоган са в ръцете на руския лидер, ако трябва да сме честни."

„Ердоган прави всичко възможно, за да засили търговията с Русия, да помогне на Русия да преодолее санкциите и да извлече полза и печалба от това“, сподели в Туитър, Тим Аш, старши стратег за нововъзникващите пазари в BlueBay Asset Management в Лондон и дългогодишен наблюдател на Турция.

Ердоган отказа да санкционира правителството на Путин или руските бизнесмени за войната в Украйна и претендира за водеща роля в посредничеството на сделка между Москва и Киев за възобновяване на украинския износ на зърно. Той казва, че руските олигарси са добре дошли в Турция като туристи или инвеститори.

Докато западните правителства похвалиха Турция за посредничеството при сделката със зърно, те стават много загрижени за задълбочаването на икономическите и търговските връзки с Русия, предупреждавайки, че Анкара може да бъде засегната от наказателни мерки, ако помогне на Русия да избегне санкциите, съобщи в неделя Файнейшъл Таймс, цитирайки западни служители.

Съединените щати, които вече санкционираха Турция за закупуването на руски ракети през 2019 г., многократно предупредиха страните, че могат да бъдат засегнати от „вторични санкции“, ако помогнат на Русия да избегне наказателни мерки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?