46
Следвайте ни

Руски адмирал: "Курск" потъна след сблъсък с натовска подводница

viber icon

 Бившият командващ на руския Северен флот: "Курск" потъна след сблъсък с натовска подводница

Пенсиониран руски адмирал заяви, че катастрофата с подводницата "Курск" през 2000 г. била предизвикана от сблъсък с подводница на НАТО. Това е недоказано твърдение в противоречие с официалното заключение, че най-тежкият морски инцидент в постсъветската история на Русия е бил резултат от дефектно торпедо, предаде Асошиейтед прес.

Пенсионираният адмирал Вячеслав Попов, който е бил командващ на руския Северен флот, когато "Курск" експлодира и потъна по време на морски учения в Баренцово море, отправи обвинения в публикувано днес интервю. В него той казва, че натовска подводница неволно се ударила в "Курск", докато я следяла от близко разстояние. Попов каза за държавната агенция РИА "Новости", че западната подводница също била повредена при мощната експлозия и изпратила сигнал за бедствие от района. Адмиралът не каза коя е била натовската подводница и призна, че няма доказателства, с които да подкрепи твърденията си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира казаното от Попов и припомни, че официалното разследване е заключило, че катастрофата е била предизвикана от експлодирало гориво, изтекло от дефектирало торпедо.

Попов, който беше обвинен за мудната си и неадекватна реакция на катастрофата в качеството му на командващ Северния флот, и преди е говорил за сблъсък, предизвикал катастрофата, но сегашното му изявление е по-директно и по-подробно.

Съобщения в руски медии споменаваха за две американски и една британска подводница, които били забелязани в района, близо до руските морски учения в Баренцово море, когато стана катастрофата с "Курск".

"Курск" потъна на 12 август 2000 г. след две мощни експлозии. Повечето от 118-те души екипаж загинаха веднага, но тъй като подводницата потъна само на 108 метра от повърхността, 23 души от екипажа успяха да избягат в задния отсек и там чакаха помощ.

Обърканото командване на руския флот изгуби часове, преди да започне издирване, а властите отказаха предложения за западна помощ и упорито изпращаха руски мини подводници, които направиха няколко безуспешни опити да се скачат с аварийния люк на "Курск. Седмица по-късно Русия най-после извика норвежки водолази. Само за броени часове те отвориха люка, но вече бе твърде късно за спасяване на когото и да било.

 След катастрофата високопоставени военни от руския флот казаха, че първоначално оцелелите може да са били живи в продължение на три дни. Разследването обаче в крайна сметка заключи, че те са починали от отравяне с въглероден оксид в рамките на 8 часа след взрива - много преди да може да пристигне каквато и да било помощ.

Неадекватният начин, по който бе ръководена операцията по спасяването на екипажа на подводницата, разтърси страната и накърни престижа на президента Владимир Путин, отбелязва АП. Останките на "Курск" бяха извадени през октомври 2001 г., което позволи на разследващите да извадят и 115 тела и да претърсят разрушения корпус на подводницата за улики за причината за катастрофата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

23.11.2021 | 10:37

РУСИЯ ОТМЪСТИ ЗА КУРСК КАТО СВАЛИ САМОЛЕТ ПЪЛЕН С ВИДНИ ПОЛСКИ ПОЛИТИЦИ ПЛЮС ПРЕЗИДЕНТА КАЧИНСКИ

Отговори
1 1
Ахам

Ахам

23.11.2021 | 11:28

A като свали полет MH-17 на малайзийския боинг, за какво отмъщава?

Отговори
2 0
Водка

Водка

22.11.2021 | 23:16

Руснака явно вече почва да се пропива и говори глупости.

Отговори
12 5
Да компромиси

Да компромиси

22.11.2021 | 22:55

Мемфис и Толедо са двете подводници атакували с торпеда Курск. Едното уцелва предната част и се вижда ясно на снимки от изваждането. Обшивката е нарушена отвън на вътре. Малко след това, русия вдига изтребители за да ги унищожи, върнати са от Путин. няколко дни след това, американците изпращат шефа на ЦРУ в Москва......

Отговори
12 16
Богдан Велински

Богдан Велински

23.11.2021 | 05:37

Това, че Курск е била торпилирана от американски подводни кораби го знаеш само и единствено ти, драги ми Смехурко. Хайде със здраве, пък се обади и на Путин, та и той да разбере…

Отговори
7 2
Още

Още

23.11.2021 | 08:51

И трета лодка има, британската Сплендид. Необичайно Курск е в много плитки води, оперативно работи на дълбоко

Отговори
1 2
Компромиси

Компромиси

22.11.2021 | 22:25

Курск е въоръжен с най секретното оръжие, по 12 ракети от двете страни на извадения от водата сектор. Вероятно и след това са били на въоръжение и не е трябвало да попаднат в други ръце. А смляната предница е може би по доказателната част на лодката, 123 м дълга, изправена вертикално не може да се покрие от 107 м дълбочина на трагедията, ще стърчи.

Отговори
9 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?