1553

Руската православна църква с ключово решение за Македония

Руската православна църква призна автокефалността на Македонската православна църква
На 25 август руският патриарх Кирил информира Светия синод на Руската православна църква (РПЦ), че признава автокефалността на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), съобщи БГНЕС.

Изразено е задоволство, че е намерена възможност за канонично решаване на въпроса за статута на МПЦ-ОА, а името на предстоятеля ѝ – архиепископ Стефан, е вписано в свещените диптихи.

БГНЕС припомня, че на 9 май 2022 г. Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея, като църквата е призната като Охридска архиепископия.

В решението си Вселенската патриаршия изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".

По този повод вселенският патриарх Вартоломей, че моментът е исторически и „навлизаме в нов етап”.

Вартоломей подчерта, че преди решението на Вселенската патриаршия е имало диалог между църквите на Сърбия и на РС Македония.

Решението на Вселенската патриаршия, според него, е улеснило това на Сръбската православна църква (СПЦ) относно признаването на автокефалията на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

На 21 юни Българската православна църква - Българска патриаршия излезе с официално изявление, в което приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония, като уточни, че въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан. /БГНЕС

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?