1553

Руската авиация сменя GPS със своя навигационна система

"Роскосмос" ще внесе предложение към Министерството на транспорта на Руската федерация за замяна на системата GPS на самолетите, използвани от руските авиолинии, съобщава агенция "Интерфакс", цитирайки главата на "Роскосмос" Дмитри Рогозин. Руските власти смятат американската систем да бъде заменена от руския й аналог - ГЛОСНАСС.

"Днес ще изпратим в Министерството на транспорта и в "Росавиация" нашите технически предложения", съобщава Рогозин. И предлага още - приемници на ГЛОСНАСС да бъдат изградени във всички летища на територията на страната. По думите на Рогозин, има и вариант да бъде ползван и китайският аналог на спътниковата система "Байду".

Това е поредната стъпка за замяна на GPS в сферата на авиацията в Руската федерация, като преди време "Роскосмос" отправи призив за това, а сега това намерение придобива и законодателна форма. Въздушните превозвачи в Русия пък са помолени да оценят рисковете и ограниченията, свързани с откази на GPS системите и навигационните инструменти на самолетите.

GPS е името на спътникова радионавигационна система за определяне на положението, скоростта и времето с точност до 1 наносекунда във всяка точка на земното кълбо и околоземна орбита в реално време. Щатските военни наричат системата NAVSTAR GPS - "Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System".

Системата се състои от минимум 24 спътника, разположени на 6 орбити на височина около 20 000 километра и наземен контролен център с наблюдателни станции, разположени в различни точки на Земята. Принципът на действие се базира на измерването на разстоянието от мястото, чиито координати търсим, до група спътници, чиито координати са точно определени и известни. Разстоянието се пресмята на базата на времето за разпространение на радиосигнала от спътника до потребителя.

Глобалната система за позициониране е проектирана и контролирана от Министерството на отбраната на САЩ. Тя може да бъде използвана безплатно от всеки. Поддръжката на системата струва около 400 млн. щ.дол. годишно, включително разходите по подмяна на остаряващите спътници.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Костя

Костя

01.05.2022 | 18:59

Това касетофон UNITRA ли е?

Отговори
1 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

01.05.2022 | 16:30

А бръснарски ножки качествени, направихте ли най-сетне?

Отговори
3 1
Путлер

Путлер

01.05.2022 | 16:47

Те пирони не могат сами да си направят, пък камо ли нещо друго. И ще минат на глонасс га ми цъфнат налъмите. Глонас въобще не е функционираща система и няма и глобално покритие, защото липсват спътници. А липсват, защото парите отидоха за яхти и вили по проядените западни курорти.

Отговори
2 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

01.05.2022 | 17:10

Отидоха по яхти, вили и кокаинови кyрви парите...

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?