49
Следвайте ни

Руска банка отпусна $ 800 млн. за турската ядрена централа Аккую

viber icon

Руската банка Сбербанк ще предостави заем от 800 милиона долара (8,3 милиарда турски лири) на компанията Аккую Нюклеер, за период от седем години за доизграждането на четирите блока на АЕЦ в южната турска провинция Мерсин.


Заместник-председателят на борда на Сбербанк Анатолий Попов отбеляза, че Сбербанк вече е предоставила седемгодишен срочен заем от 400 милиона долара за централата през 2019 г.


„През 2019 г. Сбербанк стана първият кредитор на мащабния проект на Росатом за изграждане на модерна атомна електроцентрала в Турция. За нас е удоволствие да продължим финансирането, тъй като този проект е от стратегическо значение за банката. Сбербанк запазва лидерската си позиция сред кредитори на този най-голям международен проект на Росатом, като тази година се предоставя нов заем в размер на 800 милиона долара“, каза Попов.


Антон Дедусенко, заместник-председател на компанията Аккую Нюклеер, оцени партньорството им със Сбербанк пред Агенция Ихляс хабер (IHA).


„Тази година темпът на строителство в АЕЦ „Аккую“ достигна ново ниво. Днес се работи и по четирите енергоблока на различни етапи. Завършихме лицензионния процес с издаването на лиценза за изграждане на четвърти енергоблок през октомври и се приближаваме до най-важния момент на строителните работи“, каза той.


"Руските банки подкрепят устойчиви проекти за производство на електроенергия с ниски въглеродни емисии и отговарят с ентусиазъм на нашите нужди от заеми. Радваме се, че Сбербанк е наш дългосрочен и надежден партньор", добави той.


АЕЦ Аккую, първата ядрена електроцентрала в Турция, се планира да произвежда приблизително 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, след като всичките четири енергоблока започнат да работят. Смята се, че електроцентралата ще отговаря на 10% от нуждите на Турция за електроенергия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?