49

Русия заплаши Молдова с военна акция

Русия заплаши Молдова с военна акция, ако бъде застрашена сигурността на руските войски в Приднестровието. В този сепаратистки регион на страната от 1990-те години насам е разположен огромен руски военен контингент.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Молдова, че ако възникне „ситуация на заплаха“ за сигурността на руските войски в Приднестровието, това може да доведе до военен конфликт с Москва. “Всяка заплаха за сигурността на руските войници ще бъде възприета като атака срещу Русия”, каза Лавров в интервю пред руска телевизия.

Няколко часа преди да отправи тази заплаха, Лавров обвини молдовската президентка Мая Санду, че блокира преговорите за разрешаване на конфликта в Приднестровието – това е сепаратисткият регион в източната част на страната.

“Както ние, така и Приднестровието сме решени на пряк диалог, но след публичните коментари на Мая Санду и съдейки по поведението на нейния екип, те явно не желаят да се проведе такъв диалог, защото се ръководят от ЕС и САЩ. Очевидно се надяват приднестровският казус да се реши не по пътя на дипломацията”, каза руският външен министър.

Измислените аргументи на Москва

Вербалните атаки на Лавров срещу проевропейските власти в Молдова бяха отправени само няколко дни, след като началникът на сепаратистката администрация в Тираспол Вадим Красноселски изпрати писмо до Мая Санду. В него той иска от молдовската президентка да преговарят за “принципите на мирно политическо решение”. Молдова обаче води комуникацията си с проруския режим в Тираспол единствено чрез правителствена структура, наречена Служба за реинтеграция, чийто ръководител е заместник-премиерът Олег Серебриян.

Пред руския телевизионен канал Лавров заяви, че Русия ще защити рускоговорящото малцинство в Молдова. Припомни също, че “в Молдова, освен Приднестровието, се намира и Гагаузия, която също има специален статут”. Руският външен министър заяви още, че се надява, “властите в Молдова да постъпят правилно, като „спрат геополитическите игри, които Западът им налага, и започнат да се грижат за интересите на хората, които живеят заедно“.

Още през юни Лавров обвини властите в Кишинев, че са започнали да отричат всичко руско, също както били сторили и украинците. Заедно с Украйна, Молдова стана кандидатка за членство в Европейския съюз през месец юни.

Решителна реакция от Кишинев

От Кишинев незабавно отговориха на обвиненията на Лавров. Молдовските власти потвърдиха готовността си да запазят мира в Приднестровието, както и да работят за намирането на „устойчиво и всеобхватно решение, което зачита единния, суверенен и неделим териториален характер на Молдова“. Освен това властите категорично отрекоха обвинението, че правата на рускоговорящите граждани в Република Молдова са били нарушавани. Службата по реинтеграция дори отправи реципрочни критики към администрацията в Приднестровието, която ограничавала правата на молдовските граждани, които говорят румънски език.

В края на август Мая Санду заяви, че в последните месеци забелязва все по-голям брой изказвания от Москва, които “не са приемливи, а понякога дори изразяват незачитане на суверенитета на Република Молдова”. Ситуацията е сложна, защото “регионът ни е предразположен към войни”, каза молдовската президентка. В интервю за местна телевизия Мая Санду призова гражданите да не се оставят да бъдат манипулирани от “изказвания в Приднестровието и Москва или от проруски политици в Кишинев”.

“Ще направим всичко по силите си, ще водим и по-чест диалог с режима в Тираспол, за да запазим мира”. Санду заяви и това, че трябва да се избягват всякакви опити за дестабилизация и за въвличане на Република Молдова във война”.

Никой не иска да бъде “спасен” от Путин

Това не е първият случай, в който Русия се опитва да използва аргумента “език”, за да дестабилизира Молдова. През март, непосредствено след като армията на Путин навлезе в Украйна, руското посолство в Кишинев поиска от руснаците в страната да изпратят мейли до дипломатическата мисия, ако се чувстват дискриминирани по “национална, лингвистична, културна, религиозна или друга причина”.

В отговор, рускоговорящото население на Молдова започна петиция, настоявайки Москва да остави хората в Молдова на мира. В петицията се заявява, че никой не дискриминира рускоговорящите в Молдова, нито има нужда те да бъдат „спасявани”. А Мая Санду увери Москва, че в Молдова всички жители са в безопасност, без значение какъв език говорят.

Нелегално разположени войски

В официално изявление на Министерството на външните работи на Молдова се посочва, че “законодателството на Молдова гарантира основните човешки права и свободи на руското, украинското, гагаузкото, българското и другите етнически малцинства в съответствие с демократичните принципи“.

Освен това, Кишинев се опитва да намери мирно решение, с което да бъде възстановена териториалната цялост на Молдова и да бъдат изтеглени нелегално разположените на молдовска територия руски войски в Приднестровието.

От началото на 90-те години на миналия век Русия поддържа т.нар. мироопазваща мисия в Приднестровието, съставена от войски от бившата съветска 14-та армия. По онова време проруските сепаратисти поеха контрол над региона след един въоръжен конфликт. Кишинев настоява войските да бъдат изтеглени - нещо, което Москва обеща, но така и никога не изпълни, пише fakti.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Коментар

Коментар

06.09.2022 | 00:57

Лудост е да искаш да започнеш война само защото си мислиш че имаш право да диктуваш но хората в една държава на какъв език са длъжни да говорят!

Отговори
2 0
хохохо

хохохо

05.09.2022 | 14:35

Два шорошояда цвилят посрани във форума, защото много ги е страх!

Отговори
2 6
Какво става в Херсон

Какво става в Херсон

05.09.2022 | 14:26

ВСУ вече е в западните квартали

Отговори
4 3
ГЪДЮ

ГЪДЮ

05.09.2022 | 12:28

РУСИЯ ИМА ПЛОЩ НАД 17 МИЛИОНА КВ.КМ.ВИЖТЕ В ГУГЪЛ... И В ТЕЗИ МИЛИОНИ КВ.КМ. МНОГО ИЗКОПАЕМИ КАТО ВИД И КОЛИЧЕСТВО. И ВСЕ НЕ И СТИГА. СЕГА МОЛДОВА ИМ Е ТРЪН В ДИРНИКА.ЩЯЛА ДА ЗАСТРАШИ РУСИЯ...ДАЙТЕ НА ЛАВРОВИЯ ВИЗА ЗА САЩ,БРАТЯ АМЕРИКАНЦИ И ЩОМ КАЦНЕ-ХОП БЕЛЕЗНИЦИТЕ И В ХАГА-НАЛИ Е ВОЕНОПРЕСТЪПНИК!!! А МОЛДОВА ЩЕ Е ПОРЕДНАТА ВОЙНА НА РУСИЯ-ЩЕ ИЗФАБРИКУВАТ НЯКАКВА ПРОВОКАЦИЯ И ЩЕ ТРЪГНАТ/ИМАМ ПРЕДВИД РАШКИТЕ/.

Отговори
16 4
До проруSSката сволоч богдан.

До проруSSката сволоч богдан.

05.09.2022 | 11:40

Неграмотен мало.умнико, Молдова е окупирана и откъсната от Румъния от ФАШИСТКАТА азиатска империя на урода Сталин през 1940 г.

Отговори
21 4
Кахърлия

Кахърлия

05.09.2022 | 11:23

Тюююю, не случиха на съседи тия руснаци!

Отговори
17 5
хохохо

хохохо

05.09.2022 | 14:33

Русия няма съседи, Русия сама си избира съседите, с които да граничи!

Отговори
1 11
Лавров, чети!

Лавров, чети!

05.09.2022 | 11:09

Тъй като руската армия изпитва недостиг на войници, Кремъл принуждава държавните компании да набират персонал, съобщават украински военни. Лондон съобщава, че войниците на Путин не получават част от заплатите си. Американски институт обяснява стратегията зад настъплението на Киев, а канцлерът на Германия Олаф Шолц изважда Русия от списъка на сериозните доставчици на енергия.

Отговори
19 4
Еди Рама

Еди Рама

05.09.2022 | 11:02

Еди Рама: Путин постоянно повтаря "Косово", за да запали фитила на нов конфликт на Балканите

Отговори
18 3
5ти Септември

5ти Септември

05.09.2022 | 11:01

На 5ти Септември 1944г СССР обявява война на България

Отговори
22 3
Тоя диктатор Путин сега и на Молдова иска да скочи

Тоя диктатор Путин сега и на Молдова иска да скочи

05.09.2022 | 10:51

Претрепвайте го бе,какво чакате?!Не му стига войната в Украйна,настъпва на всички съседни държави.Тоя ще има грозна кончина и светът ще се отърве,за да има мир!!!

Отговори
23 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?