49

Русия възражда терора от ерата на Сталин, какво представлява СМЕРШ?

В контролираните от силите на Москва части от Украйна отново действа СМЕРШ – страховитата организация, създадена от Йосиф Сталин в годините на Втората световна война за "лов на шпиони“

Това съобщи американското издание Newsweek.

Андрей Гурульов, член на руския парламент (Дума) и бивш военен командир, обяви възраждането на СМЕРШ в изявление по държавния телевизионен канал "Россия-1“, откъс от който бе публикуван в неговия канал в Telegram.

СМЕРШ, акроним на руските думи "смърт на шпионите“, има за задача да елиминира антикомунистическата дейност по време на Втората световна война.

"Говорихме за СМЕРШ, днес създадохме отдел, който работи приблизително по същия начин в новите територии“, обяви Гурульов, визирайки Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Те бяха присъединени към Русия през есента на 2022 година след референдуми, организирани от Москва. Русия не контролира напълно нито един от регионите и редица държави, включително САЩ, не признаха резултатите от вота.

СМЕРШ, създаден от Сталин през април 1943 г. и действащ до 1946 г., бе ключова част от терористичния апарат на съветския лидер, припомня изданието. Организацията, известна със своята бруталност, стои зад ареста, изтезанията и екзекуциите на хиляди хора, включително всички свои агенти, заподозрени в саботаж, дезертьорство или нелоялност. Въпреки това групата е предотвратила много опити за убийства на висши съветски служители, включително самия Сталин.

Гурульов изрази увереност, че подобна структура трябва да заработи отново и в Русия.

"Днес те се опитват да се намесят в [нашите операции в зони извън фронтовата линия]. Говорих с Далечния изток, където имаме атомни подводници и [където] са базирани нашите кораби. Те също може да са в опасност, така че ние трябва да подходим малко по-различно към проблемите на защитата“, увери руският политик.

Lenta.ru цитира ветеран от СМЕРШ, който описва до какви крайности са стигнали оперативните служители, за да предотвратят попадането на секретни документи в ръцете на врага. "Това, което най-много си спомням, е как бяхме обучени да унищожаваме секретни документи, ако имаше заплаха от залавянето им от врага - те трябваше да бъдат изядени“, разказва Пелагея Семина.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
И правилно...

И правилно...

05.12.2023 | 18:50

Руснаците не са глупави, за съжаление на Магарица. Вие се оляхте от русофобия.

Отговори
6 10
Путин.

Путин.

11.12.2023 | 12:00

И. Във. България. Трябва. Да. Се. Създаде. Смееш. За. .да. .вкара. Асен. Киро. И. Бойко. Във. .затвора. мамицата. Им. Продажна

Отговори
0 0
Учете история!

Учете история!

05.12.2023 | 18:43

Смерш е създаден по време на ВСВ, най-вече при заплахата от падането на Москва. Ако някой си мисли, че хохлите са кротки овчици, много се лъже. Проучете, потърсете информация, за да разберете колко хохли са арестувани в Русия и Беларус за сътрудничество с прибалтийски, полски, американски служби! Не мислете руснаците за толкова глупави - те знаят какво правят. От техните действия невинни няма да пострадат. А че хохлите са оставили свои хора - спящи красавци и красавици е повече от сигурно!

Отговори
10 13
“Хохлите” са част от Съветския съюз

“Хохлите” са част от Съветския съюз

05.12.2023 | 19:32

Както и от Руската империя, която ни освободи. Но сигурно си забравил в старанието си да се подмажеш на днешните.

Отговори
3 2
Че кой ги е делил от съюза

Че кой ги е делил от съюза

05.12.2023 | 19:55

Може би ти с болния си мозък? Но те са били най-големите колаборационисти! Търсят съюз със Хитлер още преди да е започнала войната! Знаеш ли кой е Коновалец?

Отговори
5 8
;))

;))

05.12.2023 | 20:58

Сигурно и от Молотов са били по големи, а?

Отговори
7 2
ИВАНУШКА ГЛУПАКА национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА национален руZZки герой

05.12.2023 | 18:12

Че то терора в нашата примитивна азиатска кочина спирал ли е някога

Отговори
7 3
Дезертьор

Дезертьор

05.12.2023 | 17:35

А ние - българите - изоставаме! Привиждат ни се само руски шпиони, които се крият под расата на свещеници или ходят и купуват "стока" от димитровградския битак, изпращат я в Русия и снея руснаците трепят затънали с "Ягуари" бедни украинки по плажовете на Одеса.

Отговори
8 16
;))

;))

05.12.2023 | 20:59

Ти едва ли си българин продажнико!

Отговори
7 0
Дезертьор

Дезертьор

05.12.2023 | 17:20

А ние изоставаме, привиждат нисе само руски шпиони, дето с крият под расото на свеници и такива, дето купуват "стока" от димитровградскя битак и я пращат в Русия да тепят с "нея" бедните, затънали с ягуари украинки по плажовете на Одеса!

Отговори
3 9
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

05.12.2023 | 16:42

СМЕРШ е съкратено от "Смърт на шпионите". Значи да се излавят и наказват тия, които работят за враговете на страната, било терор? Ами значи и ние сега имаме нужда от такова нещо, което да подгони цялата тази "сглобка" от престъпници, хванати на тясно по закона "Магнитски". Тия, дето разпродават и разсипват България. Ококорчо разпродава на чужденци и на безценица (500 лв на декар) държавна земеделска земя, а говедото най-долу е във възторг от такива шарлатании. Ами не СМЕРШ, а направо БЕСИЛО заслужават.

Отговори
8 10
Щпиони се оказват всички от т.н. Ленинова гвардия

Щпиони се оказват всички от т.н. Ленинова гвардия

05.12.2023 | 16:45

Болшевиките, с които Ленин организира Октомврийския преврат или Великата октомврийска социалистическа революция. Всички без изключение. Така Сталин, периферна фигура в онзи период остава сам и без конкуренция.

Отговори
8 3
русофил

русофил

05.12.2023 | 15:57

Половината публикация е лъжа. СМЕРШ е създаден за борба с чуждие агенти и предатели на Русия. СССР печели войната и защото Сталин безкомпромисно ликвидира петата колона в страната.Това не могат да му простят враговете и сега 70 години след смъртта му.

Отговори
10 20
СМЕРШ се грижи и за друго

СМЕРШ се грижи и за друго

05.12.2023 | 16:42

Съветските военопленници освободени от нацистките лагери да бъдат изпратени в Гулаг за по-сигурно.

Отговори
9 4
Комунизъм без идеология, обещания за светло бъдеще,

Комунизъм без идеология, обещания за светло бъдеще,

05.12.2023 | 15:56

интернационализъм и равенство как се нарича? Фашизъм.

Отговори
18 4

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?