2374
Следвайте ни

Русия въведе нови правила за чужденци, снема и пръстови отпечатъци

viber icon

От 29 декември в Русия влизат в сила новите правила за чуждестранни граждани, пристигащи в страната на работа или с други цели за срок над три месеца. За тях се изисква задължителен медицински преглед и снемане на пръстови отпечатъци. Мерките вече предизвикаха силни възражения, предаде ДПА.

В течение на месец след влизане в Русия, чужденците и членовете на техните семейства, включително деца над 7 години, са длъжни да представят в Министерството на външните работи справка от проверка за наркотици и отсъствие на инфекциозни заболявания, сред които туберкулоза, сифилис, ХИВ, проказа и коронавирус.

Съгласно закона от първите седмици на новата година медицинските прегледи ще се правят на три месеца, включително кръвни и рентгенови изследвания или компютърна томография за някои от тях.

Всеки чужденец, който откаже, рискува да загуби разрешителното си за работа.

Съгласно закона чужденците са задължени да минават на медицински прегледи в учрежденията на Министерството на външните работи.

Според мотивите на закона, това ще позволи да се подобри санитарно-епидемиологичната обстановка и да се понижат нивата на престъпността. Но опозиционният вестник "Новая газета" пита дали всъщност не става дума за дискриминация. Засега не е ясно дали ако медицинските изследвания покажат заболяване у чужденец, той ще трябва да напусне страната, или да понесе някакви други последствия, отбелязва ДПА.

От руското външно министерство казаха, че ще осигурят "благоприятни условия" за чуждестранните журналисти и техните семейства.

Германско-руската търговска камара (ГРТК) вече предупреди, че ако бъдат приложени последователно, новите правила ще имат последствия за руската икономика. В случай че бъдат засегнати бизнеси, има риск "голям брой важни за Русия чуждестранни мениджъри да напуснат Русия", казаха от камарата. В писмо до руското правителство по-рано този месец тя призова за облекчаване на правилата.

Германските журналисти: Правилата са претекст за злоупотреби

Съюзът на журналистите в Германия (DJV) излезе на 29 декември с призив към външния министър Аналена Бербок да заяви ясно пред руските власти, че Германия не приема подобно отношение към своите граждани.

Въвеждането на принудителни медицински прегледи е още един акт в дългия списък на преследването на чуждестранни медии и организации в Русия, заяви зам.-председателят на DJV Мика Бойстер. По думите му руските власти въобще не се интересуват от здравословното състояние на немските журналисти.

Властите на Русия могат да злоупотребят с резултатите от медицинските прегледи, за да попречат на чужди репортери да отразяват събития, които са неудобни за управляващите и да гонят от страната критично настроени представители на чуждите медии.

Според DJV е нужен силен международен протест, в най-кратки срокове, за да бъдат накарани руските власти да се откажат от нововъведенията.

"Чиста проба издевателство"

Германски бизнесмен е изпратил писмо до Германско-руската търговска камара, след като в средата на декември се е опитал да мине през предписаната процедура в миграционния център Сахарово в Подмосковието. Самата процедура той определя като "чиста проба издевателство", което при това отнема поне четири дни.

Един ден той е загубил в редене на опашки за получаване на талони във всяка от четирите зони на центъра, където се извършват медицинските прегледи. Отделно от това се чака поне час на опашка за регистрация за самите прегледи. По думите на бизнесмена, всичко това се случва в относително неголямо помещение с огромно струпване на трудови мигранти, почти никой от които не не носи защитна маска по правилния начин и не спазва дистанция.

Още един ден му е отнело да изпълнява функциите на куриер на миграционната служба, тъй като в Сахарово трябва лично да получаваш медицинската справка от едно гише и да я носиш на друго.

Още един през януари е планиран за процедурата по регистрация на личните данни – снемане на пръстови отпечатъци и биометрична снимка, предаде Дойче веле.

В отговор германското правителство разкритикува въведените правила и заяви, че те предизвикват безпокойство у много организации и компании, работещи в Русия.

Ние ще обобщим тези позиции и ще продължим обсъждането с руската страна, каза в сряда представител на германското външно министерство.

Новите правила са всъщност поправки в законите, които уреждат правното положение на чуждестранните граждани в Русия. Депутатите в руския парламент одобриха промените на 15 юни 2021 г., а президентът Владимир Путин ги подписа на 1 юли.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гордея се че съм отпечатък след зачатък

Гордея се че съм отпечатък след зачатък

29.12.2021 | 22:40

Ами то саде пръстовите отпечатъци ми ги няма само Русия Освен ако някоя рускиня не ги е отнесла къмто там по баджаците като спомен от бурните Бургаски вечери Знам ли кък ми са котират отпечатъците по Света Мое да са по скъпи от склупторите на Мултрака

Отговори
5 1
Не забравяй!

Не забравяй!

30.12.2021 | 09:04

Прегледът завършва с проктолог доц.д-р Шутин! Чака те с ръкавицата!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?