1553

Русия уби 11 цивилни в Украйна, две от жертвите - деца

Руските удари срещу град в Запорожка област и села в Донецка област, в южната и източната част на Украйна, причиниха смъртта на единадесет души в събота. Това заявиха местните власти, предаде АФП.

"Руснаците атакуваха град Вилнянск" в Запорожка област и "врагът уби седем души. Сред загиналите са и две деца", обяви в социалната мрежа областният управител Иван Фьодоров. „Десет души са ранени, а няколко сгради, включително жилищни, са с нанесени щети“, добави той.

Вилнянск е на 29 километра североизточно от Запорожие, главният областен град, който е под украински контрол. Русия твърди, че е анексирала Запорожка област, но въпреки че заема големи територии от нея, тя не я контролира напълно.

Русия вече атакува Запорожие и съседните градове няколко пъти от началото на офанзивата си в Украйна през 2022 г., но през последните седмици тя съсредоточи усилията си основно в източната част на страната, а не в южната.

Украински официални лица също заявиха, че руските атаки срещу села на първа линия в района на Донецк (изток) са довели до смъртта на четирима души.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?