Следвайте ни

Русия, Турция и Катар искат да решат сирийския конфликт

viber icon

Външните министри Сергей Лавров (Русия), Мохамед бин Абдулрахман Рахман (Катар) и Чавушоглу (Турция) обявиха започването на нов съвместен консултативен процес по отношение на сирийското споразумение.

По време на съвместна пресконференция в Доха тримата министри подчертаха, че новият процес ще се фокусира изключително върху хуманитарните въпроси и ще работи паралелно с процеса в Астана.

Лавров заяви след тристранната среща с колегите си от Турция и Катар: „Разбрахме се, че нашите специални представители ще участват в прякото координиране на нашите допълнителни усилия за постигане на общи цели и ще провеждаме периодично други срещи на министерско ниво“.

Лавров добави, „новият подход е стартиран преди около година и ние приветстваме ролята, която Катар се стреми да играе“, отбелязвайки, че „завръщането на Сирия в Арабската лига ще стане възможно само след постигане на стабилност в региона“.

На свой ред, катарският министър каза, „има спешна нужда от подобряване на условията на живот на сирийците и процесите на координация трябва да имат това предвид“, добавяйки, „нашият нов консултативен подход протича паралелно с процеса в Астана и е загрижен за хуманитарните въпроси в страната. "

Чавушолу каза, че Турция подкрепя всички инициативи за разрешаване на сирийската криза, които целят политическо решение в съответствие с международната законност, като добави, че „сирийският режим трябва да бъде притиснат, за да излезе от задънената улица в настоящата ситуация“.

Чавушолу подчерта: „решихме да продължим да провеждаме редовни срещи с Катар и Русия, за да обсъдим сирийската криза, а следващата среща ще се проведе в Турция, последвана от такава в Русия“.

Крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд на Саудитска Арабия се срещнал в сряда с руския си колега Сергей Лавров в Рияд и потвърдил, че кралството подкрепя всички усилия за осигуряване на връщането на Сирия в „арабската лига“.

Кралят подчерта важността на продължаването на подкрепата за усилията, насочени към разрешаване на сирийската криза, по начин, който гарантира сигурността на сирийския народ и го предпазва от терористични организации и сектантски милиции, които възпрепятстват достъпа до реални решения, които да решат проблемите на сирийците.

Той посочи, че се изисква от Сирийския режим и опозицията да се споразумеят за политическо решение. "
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?