Следвайте ни

Русия тества безпилотна ядрена подводница

viber icon
Русия извършила тест на революционна безпилотна подводница, способна да носи ядрено оръжие.
Американското разузнаване засякло теста на безпилотната подводница, наречена от Пентагона с кодово име "Каньон", при пускането й да плава от борда на подводница клас "Саров" на 27 ноември, съобщава в. "Уошингтън Фрий Бийкън".
Няма информация за мястото на теста и за резултатите от изпитанието.

Според информации в руски медии "Каньон" има сравнително малки размери и може да се потапя на дълбочина до 1000 м., да се движи самостоятелно на разстояние от 10 000 км и да развивайки скорост до 56 възела в час.
За първи път руският проект беше огласен през септември 2015 г., а два месеца по-късно информацията беше потвърдена от руски военни. Впоследствие стана ясно, че руски представители погрешка са разкрили за света секретната програма.

Всъщност създаването на безпилотна подводница, способна да носи едно мощно ядрено торпедо не е толкова сложно и скъпо, а освен това може да се разглежда като асиметричен отговор на противоракетната отбрана на САЩ.
В Русия проектът е с името "Океанска многоцелева система Статус-6". Разработен е от конструкторското бюро "Рубин", което е част от предприятието на отбранителната промишленост, изграждащо руските подводници.

Според американското разузнаване "Каньон" ще бъде въоръжена с мощни ядрени бойни глави, които могат да бъдат използвани срещу американски пристанища и бази, включително и срещу тези, които се ползват от ядрените подводници с балистични ракети. Двете пристанища за американски ядрени подводници са в Кингс Бей - Джорджия и Пюджет Саунд в щата Вашингтон. Теоретично, безпилотната подводница може да атакува и крайбрежните градове на САЩ, като Ню Йорк, Лос Анджелис и Сиатъл.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?