4020

Русия строи втора АЕЦ в Турция. Вижте къде ще е тя?

Председателят на комисията по енергетика на Държавната дума на Русия Павел Завални сподели подробности за атомната електроцентрала, планирана да бъде построена в черноморския град Синоп, Северна Турция. Завални заяви, че има 90 процента вероятност новото ядрено съоръжение да бъде руско производство. Той също така обяви, че някои части от строящата се вече в Южна Турция АЕЦ "Аккую" ще дойдат от Китай.

АА

Председателят на комисията по енергетика на руската Държавна дума Павел Завални заяви, че заради ембаргото срещу Русия е отбелязано малко забавяне при изграждането на съоръженията на първия блок на атомната електроцентрала Аккую.  

Въпреки че плащането беше извършено, не бе доставено готовото оборудване от Сименс заради забраните за търговия с руски фирми

Оборудване за разпределение на енергия произвеждано от Сименс, не се произвежда нито в Турция, нито в Русия. „За да избегнем проблема, направихме поръчка за този продукт от китайски компании и те ще го доставят тази година“, допълни той.

Завални каза, че вижда Русия напред с "90 процента вероятност" във втората електроцентрала, планирана да бъде построена в Синоп, Северна Турция.

Завални заяви за ежедневника Милийет, че според договора първият блок на атомната електроцентрала Аккую трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2025 г., но турската страна е поискала той да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г., когато се навършват 100 години от републиката. "34 хиляди души работят на строежа, 80 процента от тях са турци".

Вторият фактор за закъснението е земетресението, което стана в Турция. „Когато се случи бедствието, се наложи да забавим част от строителството, защото изпратихме част от работещите машини в земетръсната зона за помощ“, отбеляза той.

Завални заявяви, че Русия иска да участва в изграждането на втората атомна електроцентрала в Синоп. Той отбеляза, че там се предвижда партньорство 50-50 с Турция. „Главният изпълнител ще бъде турска компания. Те заявиха, че преговорите с корейците и китайците относно тази и други електроцентрали продължават, но все още не са приключили. „Опитът на Росатом в реализацията на проекта Аккую определено ще бъде взет под внимание.

Занални подчерта, че вече обучените инженери също ще бъдат предимство за Русия. „Позволете ми да кажа от свое име, 90 процента съм сигурен, че руската страна ще бъде предпочетена“.

Завални отбеляза, че в Синоп се предвижда изграждане на 2-блокова електроцентрала с мощност от приблизително 5 хиляди MW.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?