2374

Русия стана собственик на първата АЕЦ в Турция

Дъщерното дружество на Росатом "Аккую Нюклеер", което строи четири реактора на първата турска атомна електроцентрала, на площадката на средиземноморския бряг, в събота заяви, че прекратява споразумението с турската фирма IC Içtaş и е подписала договор за инженеринг, доставки и строителство с TSM Enerji, обяви Ройтерс.

"Аккую Нюклеер" не каза защо сделката за IC Içtaş е прекратена. Базираната в Мерсин TSM е собственост на три базирани в Русия компании, според турския търговски регистър. Така де факто над 99 на сто от АЕЦ Аккую ще бъдат руски. Този акт идва дни преди Ердоган и Путин да се срещнат в Сочи утре.

Анадолска агенция

IC Içtaş в понеделник нарече хода незаконно действие и сигнализира, че ще отведе Росатом до арбитраж в Лондон, както и ще преследва вътрешни съдебни действия в Турция, според изявление, публикувано от Блумбърг.

Росатом е обвинена, че се опитва да „намали турското присъствие“ по проекта за атомната електроцентрала Аккую (АЕЦ).

Атомната електроцентрала Аккую е в процес на изграждане от 2010 г. Турското правителство има за цел да пусне в експлоатация първия реактор в централата до средата на 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на Република Турция.

Останалите три реактора трябва да бъдат пуснати в експлоатация поетапно, по един, всяка година до края на 2026 г.  Те ще имат в крайна сметка обща инсталирана мощност от 4800 мегавата (MW).

След като бъде завършена, се очаква централата да произвежда до 10% от нуждите за електроенергия на страната.

Централата, ще има експлоатационен живот от 60 години с възможност за удължаване с още 20 години.

Строителният обект е един от най-големите в света. Очаква се гигантският проект да наеме около 15 000 души по време на пиковия си строителен период и около 4 000 души персонал след като влезе в експлоатация.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано предложи,  Турция да работи с Русия за изграждането на още две централи.

Аккую е първият в света проект на атомна електроцентрала, реализиран чрез модела „изграждай владей-експлоатирай“. Според дългосрочен договор Росатом ще осигури проектирането, изграждането, поддръжката и експлоатацията на електроцентралата до 2040 г.

Фирмата притежава 99,2% дял в проекта, който се оценява на около 20 милиарда долара, отбелязвайки най-голямата инвестиция в историята на Турция, реализирана за един обект.

Росатом изпрати 5 милиарда долара на "Аккую Нюклеер" миналата седмица. Два други подобни трансфера в долари са планирани след няколко седмици, съобщи Блумбърг.

"Турция стана зависима от Русия за енергия и президентът Тайип Ердоган се предаде във всяка област", съобщи лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу. „Ако станете зависими от енергийната политика, няма да е възможно да следвате независима икономическа политика”, допълни той.

Лидерката на "Добратай партия Мерал Акшенер пък призова Министерството на енергетиката да „национализира“ централата. 

Съгласно споразумението за закупуване на електроенергия, сключено между Турция и Русия, турската държавна електрическа компания TETAŞ е гарантирала изкупуването на 70 процента от електроенергията, генерирана от първите два блока на АЕЦ, и 30 процента от останалите блокове за 15 години, а останалата мощност ще бъде продадена на свободния пазар от производителя.

Половината от електроенергията в Турция сега се произвежда в електроцентрали с вносен природен газ и въглища.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ееее

Ееее

05.08.2022 | 11:54

Това хич не е добре.

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

04.08.2022 | 17:07

ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

Отговори
5 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?