1553

Русия споделя снимки на свалени турски дронове в Киев

Руското министерство на отбраната съобщи в четвъртък в Туитър, че неговите сили са свалили турски дрон TБ2 Bayraktar в Киев, което е първото подобно твърдение от началото на войната в Украйна миналия месец.

„Един от свалените дронове Байрактар на украинските въоръжени сили в района на Киев“, каза министерството в туит, съдържащ снимки на нещо, което изглеждаше като унищожен дрон TБ2. 

Въпреки че надписът предполага, че е имало и други подобни инциденти, досега Русия не е обявявала досега подобно твърдение.

Украйна закупи най-малко 20 дрона Байрактар TБ2 от Турция през последните години и използва въоръжените БЛА ефективно срещу руските сили в инвазията, която започна на 24 февруари.

Страната за първи път използва дронове Байрактар TБ2 срещу проруските сепаратистки сили в Източна Украйна през октомври, предизвиквайки гнева на Кремъл. От началото на неотдавнашния конфликт украинските власти многократно са споделяли видеоклипове , изобразяващи въздушни удари на ТБ2 по руски военни позиции.

Турция, която поддържа добри връзки както с Русия, така и с НАТО, работи за засилване на връзките си с Киев и Москва, за да поеме ролята на посредник.  Миналата седмица беше домакин на външните министри на Украйна и Русия в разговори, които не дадоха резултати.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу беше в Москва в сряда като част от подновените дипломатически усилия. Той призова за спиране на войната в Украйна и потвърди решимостта на Анкара да осигури трайно прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Грънчалник

Грънчалник

18.03.2022 | 15:03

Колко ли украинци са се возили и загинали, слава на Украйна!

Отговори
0 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?