46

Русия ще отговори реципрочно на България за изгонените дипломати

Русия ще отговори реципрочно на България заради изгонването на руските дипломати. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с венецуелския си колега Карлос Фария.

"Що се отнася до реалната ситуация на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, повечето от тях, осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, [руското] външно министерство заявява, че посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров.

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руски дипломати от България не е самостоятелен ход на действащия министър-председател на България Кирил Петков. "Коментарът тук, според мен, е очевиден. Това е неоторизирано решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен", каза той. „А желанието на суверена е да убие историческата памет у българите и да разруши основите на отношенията, които са се утвърдили в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, подчерта Лавров.

Според него тази политика на Вашингтон не се отнася само за България. "Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, особено на православните, между другото. Единственото, което може да се добави, е, че самото ръководство на България беше изненадано от решението, обявено от министър-председателя, което не се основаваше на българските процедури за този вид драстични действия", добави той.

На 28 юни българското ръководство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически персонал, сред които пълномощният Филип Воскресенски, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин и други, които са обявени за персона нон грата.

Сега консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство на Русия във Варна са преустановили работата си поради липса на персонал. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален реZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален реZZки герой

04.07.2022 | 20:53

СЛАВА НА ПЛЕШИВОТО ФАШИЗОИДНО ДЖУДЖЕ - другаря КАпутин - КРЪВОЛОК НОМЕР 1, ДОСТОЕН НАСЛЕДНИК НА другаря АДОЛФ ХИТЛЕР.

Отговори
2 0
Ангел Грънчаров от Тракия

Ангел Грънчаров от Тракия

04.07.2022 | 19:54

Слава на Русия, слава на Путин!

Отговори
0 2
Бай Дан

Бай Дан

04.07.2022 | 18:47

Кой си ти бе та да определяш кое е законно и кое незаконно в една суверенна държава членка на Европейския съюз. Това да не ти е съветския съюз.

Отговори
4 4
ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

04.07.2022 | 18:24

А така , дедушка лавров. Изгони 70 от гадните Българи. Упсс, забравих , че те са само 12. Ама как така те се справят с 12 , а ние не можем със 120. Значи 10 наши идиоти вършат работа за 1 човек / или 9- те се занимават с "несвойствена" дейност/.

Отговори
5 1
Батко

Батко

04.07.2022 | 15:53

Абе кой те бръсне за слива?

Отговори
5 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?