Следвайте ни

Русия ще се изключи от интернет

Кремъл се подготвя за кибервойна

Русия планира за кратко да се изключи от интернет като част от подготовка за бъдеща кибервойна, предаде Би Би Си. Тестът означава, че данните, преминаващи между руски граждани и организации в рамките на страната, се запазват, но не и на международно ниво.

Закон за техническите промени, необходими за независимо опериране, бе внесен в руския парламент миналата година. Тестът предстои преди 1 април, но точна дата не е известна. Проектозаконът, наречен „Национална програма за дигитална икономика“, изисква от интернет доставчиците да осигурят връзка в случай на атака на чужди сили с цел изолиране на страната онлайн.

НАТО и съюзниците ѝ са заплашвали Русия заради кибератаки и друга онлайн намеса, за която често е обвинявана Москва. Мерките, заложени в закона, включват създаване на собствена руска система за имена на домейните, така че работата на интернет да продължи при липса на връзка с базирани в чужбина сървъри.

Руски медии отбелязват, че фактически се създава нова дублираща техническа система, както и руската спътникова радионавигационна система ГЛОНАСС е аналог на американската GPS. Очаква се много от положенията в съответния законопроект да бъдат коригирани на второ четене, предаде БНР.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?