Следвайте ни

Русия счупи рекорда по продажба на оръжие

viber icon

Русия е продала въоръжение за 15,2 милиарда долара за миналата година, съобщава в голяма статия китайският вестник „Синхуа“. Така страната става вторият най-голям износител на оръжие след Съединените щати.

Авторът отбелязва, че това е въпреки, че болшинството от предприятията на руския ВПК са в санкционен режим. 

Китайците отбелязват, че сякаш това прави допълнителен пиар на руската техника. 

Заместник министърът на отбраната Александър Фомин съобщава, че за миналата година клиенти на Русия са 50 държави, а стойността на покупките им е 15,2 милиарда долара.

Военният експерт Алексей Леонков разказва пред китайското издание, че страната участва активно във всички големи военни изложения и на тях винаги прави презентации за подбран и затворен кръг клиенти. След това кани същите хора на военни демонстрации в страната.

Плюс на Руската техника е, че може да отговаря за конкретни цели. Венецуела поръчала зенитно-ракетен комплекс за да пази въздушната си граница с Колумбия. Така нахлуването на наемници от съседната държава станало безсмислено самоубийство.

Леонков припомня, че тези които купуват американска техника никога не посягат към руската. Изключение засега е само Турция. 

Старите клиенти на страната – Ирак, Афганистан, продължиха да използват руска техника и стрелково оръжие – били й свикнали и нямали сили да се учат на нова. Дори се стигна да абсурда американските военни да купват руско въоръжение, което да дадат в ръцете на афганистанските им съюзници.

Руският експерт казва, че пазарът на оръжие в световен мащаб е много несигурен. Една страна може да реши да похарчи куп пари за превъоръжаването си, но след като го постигне, спира да пръска милиарди поне 25 години. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?