Следвайте ни

Русия със супер стратегия в Черно море

viber icon

Русия ще има сериозен успех, ако използва стратегията на разделяй и владей в Черно море. Това пише в свой коментар Саймън Пек във Forbes, цитиран от fakti.bg.

Основава своите тези на нова симулационна игра. Тя е разработена от изследователите в RAND.

Оказва се, че за руската страна ще е най-добре да действа така, че да предотврати голям западен съюз в региона. За страната ще е по-лесно да направи това, от колкото за САЩ да въведат обединение.

Руската страна успя да утвърди влиянието си в региона, където търси водеща роля. Румъния и България обаче са част от западните групи, а Украйна се е устремила към тях.

Оказва се, че Русия може да постигне резултат по напълно дипломатичен начин. За България и Турция може да бъдат представени стимули като срещи на върха, споразумения и евтин газ.


В същото време в Румъния може да се търси информационно влияние, както и натиск за Украйна. Оказва се, че тези страни по-скоро не биха се поддали, докато България и Турция биха били склонни да се оттеглят от общи западни действия в Черно море.

Евентуално колебание от страна на България да подкрепи регионални инициативи, може да разклати единството. Реално Русия чрез дипломация може много по-реално да запази своето влияние в региона.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?