Следвайте ни

Русия рестартира въздушния трафик с Турция

viber icon

Русия възобновява пълномащабния въздушен трафик с Турция от утре, което позволява да се рестартира голямия туристически поток на руснаци, желаещи да почиват в Турция, съобщи Кремъл.


Решението е взето след посещение на руски експерти в Турция за оценка на мерките за безопасност, заяви вицепремиерът Татяна Голикова на правителствено заседание в Москва.


Руската оперативна група за коронавирус също реши да отмени ограниченията за полети до България, САЩ, Италия, Кипър, Северна Македония, Белгия, Йордания и Ирландия, добави Голикова.


Освен това от 28 юни Русия ще увеличи броя на полетите до Австрия, Азербайджан, Армения, Гърция, Катар, Финландия, Хърватия, Швейцария и ще отмени забраната за влизане на граждани на Китай и Лихтенщайн, добави тя.


Турция е най-популярната ваканционна посока сред руските туристи. През 2019 г. над 7 милиона руски туристи посетиха Турция, повече от която и да е друга страна.


През 2020 г., дори по време на пандемията, над 2,7 милиона руски туристи избраха Турция за своя ваканционна дестинация.


Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой приветства хода на Русия.
„Възобновяването на полетите на Русия до нашата страна от 22 юни е показател за доверието в нашата страна за безопасен туризъм“, пише Ерсой.


„Надявам се, че ще пожънем плодовете от дипломатическия си трафик с други страни през следващия период, както и с Русия“, добави той.


От друга страна, Голикова заяви, че в Русия се забелязва "сериозен ръст" в случаите на коронавирус, като честотата на заболеваемост се е повишила с 34,4% през последните пет дни, като най-силно е засегната област Москва. Като причина се посочва широко разпространяващия се нов "делта" вариант на вируса. 


Темпът на ваксинация в страната все още е нисък, въпреки че се е ускорил, каза тя, нараствайки с около 5% в цяла Русия, като 19,7 милиона души са получили първата доза и 16,1 милиона и двете дози.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?